Зеленський розпочав зустріч із Байденом у Білому домі: він представить "план перемоги" України

Зеленский и Байден рядом у Белого дома
Зеленский и Байден рядом у Белого дома

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона, де почалась зустріч з президентом США Джо Байденом у Білому домі.

Під час зустрічі Зеленський подякував США за надану допомогу та роботу над посиленням обороноздатності України. Він також наголосив на спільному баченні майбутнього України в ЄС та НАТО.

Візит українського лідера викликав деякі суперечки. Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр закликала республіканців відмовитися від вимог розслідування щодо нібито політичності візиту Зеленського на завод у Пенсильванії. Вона нагадала, що два місяці тому президент України провів подібний захід з губернатором-республіканцем у штаті Юта.

Зеленський також зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США, де представив ключові аспекти Плану перемоги. У зустрічі взяли участь лідери демократів та республіканців у сенаті Чак Шумер і Мітч Макконнелл. Президент України висловив подяку обом партіям Сенату за всебічну підтримку у військовій, економічній, енергетичній та гуманітарній сферах.

Під час обговорення з сенаторами основна увага була приділена ситуації на фронті, потребам українських військових та ключовим напрямам подальшої американської підтримки. Зеленський наголосив, що пріоритетом для України є отримання додаткових систем протиповітряної оборони та ракет до них.

Окремо обговорювалися питання посилення санкційного тиску на Росію та можливість використання доходів від заморожених російських активів для потреб України.

Читайте также