Руйнівний землетрус у Туреччині: що змінилось за рік після катастрофи (фото, відео)

Сьогодні, 6 лютого, виповнюється рік з того дня, коли в Туреччині стався сильний землетрус, в результаті якого загинули понад 50 тисяч людей. Велика частина з більш ніж 700 тисяч людей, які залишилися без даху над головою, все ще живуть у наметах. Роботи з ліквідації наслідків стихійного лиха тривають по сьогоднішній день. Землетрус уражав 11 провінцій Туреччини, внаслідок чого були зруйновані будинки, дороги, аеропорти, історичні споруди. Понад 1 мільйон людей залишилися бездомними за кілька хвилин.

Було зафіксовано три потужні землетруси, які вважаються найруйнівнішими в історії країни і одними з найсильніших за останні сто років. Перший поштовх мав магнітуду 7,7 і стався в провінції Кахраманмараш. Незабаром після цього був зафіксований землетрус магнітудою 6,5 в Газіантепі, а через кілька годин повторний землетрус магнітудою 7,6 в Кахраманмараші. Також було багато афтершоків. У результаті землетрусу загинуло 53 537 людей, було поранено понад 107 тисяч осіб, а ще 14 мільйонів осіб отримали пошкодження.

Соціальні мережі теж матеріал по темі.

Землетрус відчували не тільки в Туреччині, але й у Сирії, Ізраїлі, Лівані, Іраку, Грузії, Вірменії, на Кіпрі і півдні Казахстану. У Сирії, найближчій до Туреччини, загинуло понад 8,5 тисяч осіб. Туреччина оголосила тривогу 4-го рівня і закликала допомогти всім державам світу. Усю країну оголошено в траурі на 7 днів. На ліквідацію наслідків стихійного лиха задіяно 650 тисяч військових, серед них 11,5 тисяч міжнародних рятувальників. Всього працює 250 пошуково-рятувальних бригад і 142 тисячі працівників зі служби безпеки.

Землетрус пошкодив 18 провінцій, найбільше страждало 11 з них: Кахраманмараш, Хатай, Адіаман, Османія, Газіантеп, Шанліурфа, Малатья, Діярбакир, Адана, Кіліс і Елязиг.

Тут може бути цитата з Твіттера або відео.

У місті Антак'я, яке найбільше постраждало, було зруйновано 90% будівель. Люди, які вижили, все ще очікують на допомогу від уряду. Багато хто оселився у контейнерах або наметах, незважаючи на мінусову температуру. Уряд обіцяв надати їм квартири, але досі цього не зробив. Влада також заявляє про початок відновлення підприємств і побудову нових будинків, дотримуючись антисейсмічних стандартів. Протягом року вже було знесено 6,1 тисяч будинків, а також відбувається роздача ключів для 10,7 тисяч нових будинків.

За останній рік в спостережних станціях було зафіксовано 45756 землетрусів у регіонах, які постраждали від землетрусу, в основному в провінціях Кахраманмараш і Малатья. Це становить від 40 до 50 землетрусів на день.

Збитки від землетрусу перевищать $100 млрд, за даними ООН.