Румунія офіційно передає систему Patriot Україні: президент підписав закон

Підписання закону про передачу системи Patriot
Підписання закону про передачу системи Patriot

Президент Румунії підписав закон, який передає систему Patriot Україні. Румунія просила США надати аналогічну систему взамін.

Для передачі системи було прийнято рішення, що потребувало схвалення парламентом та підписання президентом. Законопроект про передачу системи протиповітряної оборони Patriot отримав більшість голосів під час голосування в палаті депутатів.

Після підписання закону президентом уряд виддасть постанову про застосування акту передачі. Це дозволить Міністерству оборони керувати процесом передачі.

При передачі системи підсилюється позиція Румунії як постачальника безпеки і зміцнюються відносини зі Сполученими Штатами.

Румунія передає Україні одну зі своїх систем Patriot у конфігурації 3+. Ця конфігурація є найсучаснішою і використовується багатьма союзниками США. Система базується на радарних системах та ракетах-перехоплювачах PAC-3, які можуть вражати балістичні ракети до 20 кілометрів. Система Patriot коштує близько 1 мільярда доларів, а кожна ракета - майже 4 мільйони доларів.

У Румунії вже знаходяться чотири такі системи, з яких дві функціонують. Інші три будуть доставлені найближчим часом.

Читайте також