Рютте повідомив, коли запрацює командування НАТО з допомоги для України

Картинка - логотип НАТО з прапором України
Картинка - логотип НАТО з прапором України

Нове командування НАТО набуде повної спроможності до кінця року

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Марк Рютте стверджує, що новостворене командування НАТО у Вісбадені отримає повну оперативну спроможність до кінця року.

Альянс не буде допускати жодних затримок у постачанні озброєння в Україну або тренуванні українських військових. Про це Рютте заявив на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Естонії.

"Ми працюємо наполегливо, щоб виконати зобов'язання, які було взято під час саміту у липні, включаючи створення Командування для допомоги та тренування України, а також фінансового внеску у розмірі, принаймні, 40 мільярдів євро до 2024 року... Командування NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) буде повністю оперативним до кінця року. Багато союзників вже надіслали свій персонал до NSATU", - зазначив Рютте.

Створення нового командування у Вісбадені дозволить укласти максимально ефективний план постачання озброєння та тренування військових в Україні.

"Дуже важливо, щоб у доставці зброї та тренуванні для України не було жодних перерв. Нам не можна собі цього дозволити. За рішенням, прийнятим у Вашингтоні, ми маємо зробити все, щоб Україна була повністю сумісною з НАТО", - наголосив Рютте.

За словами Генерального секретаря, союзники значно покращують свої фінансові зобов'язання перед Україною. Уже протягом першої половини року вони надали Україні зброю на суму 21 мільярд євро. Це зближає їх до запланованого фінансування у 40 мільярдів євро на рік.

Читайте також