З якого віку можна працювати

з якого віку можна працювати
з якого віку можна працювати

Робочий процес в Україні повністю регулюється законом, хоч часто можна зустріти і неофіційне працевлаштування. Втім, саме закон визначає, з скільки можна працювати (йдеться про школярів та студентів, насамперед).

Визначити, з якого віку можна працювати, не можна на свою думку, навіть якщо йдеться про контракт з приватною компанією. Окрему увагу слід приділити частковій зайнятості та неповному робочому дню (це частково впливає на те, з якого віку беруть на роботу).

Коли і з скільки можна йти на роботу?

з якого віку можна шукати першу роботу

В Україні законодавство встановлює мінімальний вік для працевлаштування та спеціальні умови для трудової діяльності неповнолітніх. Тобто загальне питання, з скількох років можна розпочати роботу, чи то з 18 років. Це мінімальний вік. Але є деякі винятки. У багатьох випадках можна працювати вже з 16 років. Тобто вже у школі можна почати працювати, але з певними умовами. З 14 та 15 також є допустимі норми, які можуть працювати на законодавчому рівні.

Основні положення таких винятків:

  1. Мінімальний вік на працевлаштування. 16 років: за загальним правилом мінімальний вік для працевлаштування становить 16 років. Робота з 15 років: за згодою одного з батьків або особи, яка його замінює, можуть прийматися на роботу особи, які досягли 15 років (стаття 188 КЗпП).

  2. Робота із 14 років. Для учнів, які навчаються у загальноосвітніх школах, професійно-технічних та середніх спеціальних навчальних закладах, допускається виконання легкої праці, яка не завдає шкоди їхньому здоров'ю та не порушує процесу навчання, за згодою одного з батьків або особи, яка його замінює.

коли студенту чи учню шукати роботу

Особливості трудової діяльності неповнолітніх:

  1. Скорочена тривалість робочого дня. Для працівників віком від 16 до 18 років тривалість робочого часу не повинна перевищувати 36 годин на тиждень, а для осіб від 15 до 16 років та учнів віком від 14 до 15 років, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не більше 24 години на тиждень.

  2. Заборона на важкі та небезпечні роботи. Також забороняється залучення неповнолітніх до виконання важких робіт, робіт із шкідливими чи небезпечними умовами праці, а також підземним роботам (стаття 190 КЗпП).

  3. Медичні огляди. Неповнолітні працівники повинні проходити обов'язкові попередні (при вступі на роботу) та періодичні (щорічні) медичні огляди. Це положення має свої особливості.

  4. Неповнолітні працівники мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день, що надається у зручний для них час.

Крім того, роботодавець зобов'язаний забезпечувати дотримання трудових прав неповнолітніх та надавати їм необхідні умови праці, що відповідають їхньому віку та фізичному розвитку.

перша робота, коли почати шукати

Загалом українське трудове законодавство надає можливості для працевлаштування підлітків з 14 років, але з особливими умовами та обмеженнями, спрямованими на захист їхнього здоров'я та забезпечення нормального розвитку. Основний вік для початку трудової діяльності - 16 років, проте за згодою батьків можна почати працювати й у 15 років. Роботодавці зобов'язані суворо дотримуватись всіх норм, що стосуються праці неповнолітніх, щоб забезпечити їх права та безпеку.

Вікові трудові обмеження у законодавстві України

Законодавство України встановлює вікові обмеження для початку трудової діяльності та надає певні права та пільги після закінчення трудової діяльності. Основні положення стосуються мінімального віку для початку роботи, особливих умов для роботи неповнолітніх та пенсійного віку.

Такі положення важливі, як початку та закінчення трудової діяльності. Обмеження стосуються всіх громадян України.

з якого віку можна законно працювати

Початок трудової діяльності:

  1. Мінімальний вік на працевлаштування. Основний вік для початку трудової діяльності без будь-яких додаткових умов — 16 років. За згодою одного з батьків або особи, яка його замінює, допускається працевлаштування з 15 років. З 14 років для учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних та середніх спеціальних навчальних закладів допускається виконання легкої праці у вільний від навчання час за згодою одного з батьків або особи, яка його замінює.

Закінчення трудової діяльності також визначається законодавством України. Які в цьому випадку умови:

  1. Пенсійний вік. В Україні встановлено вікові критерії для виходу на пенсію, які регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Вік виходу на пенсію залежить від статі та віку людини.

  2. Для жінок у 2021 році пенсійний вік для жінок досяг 60 років.

  3. Для чоловіків пенсійний вік для чоловіків становить 60 років.

  4. Пенсійний вік може бути знижений для осіб, які працюють в особливо шкідливих або важких умовах праці, та для деяких інших категорій працівників, передбачених законодавством.

Законодавство України не встановлює обов'язкового віку на припинення трудової діяльності. Пенсіонери можуть продовжувати працювати за власним бажанням. Пенсіонери, що працюють, мають право на отримання заробітної плати та пенсії одночасно.

коли почати працювати по закону

Якщо підсумувати, в Україні мінімальний вік для початку трудової діяльності становить 16 років, з можливістю роботи з 15 чи 14 років за дотримання певних умов. Закінчення трудової діяльності офіційно настає при досягненні пенсійного віку, який становить 60 років для чоловіків та жінок. Проте законодавство не обмежує продовження роботи після досягнення пенсійного віку, надаючи можливість працювати далі за власним бажанням. Всі ці положення можуть мати свої корективи, наприклад під час війни.

Читайте також