Сайти-двійники, які зникають. Аналітики виявили нові методи російської дезінформації

Росіяни створюють двійники новинних сайтів та пости із рекламою на Facebook, які імітують реальні компанії, після чого видаляють їх протягом доби

Російські зловмисники активно використовують метод створення двійників новинних сайтів та постів з рекламою на Facebook. Це дозволяє їм швидко поширювати антиукраїнські наративи. Про це повідомляє «Голос Америки», з посиланням на дослідників Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Атлантичної ради.

Операція «двійник» продовжується після двох років від вторгнення Росії в Україну

Цю оновлену версію операції «двійник» виявили дослідники в компанії Meta, що володіє Facebook, та EU DisinfoLab у вересні 2022 року. 

Десятки сторінок з однаковими назвами для швидкого заміщення

Дослідники виявили 568 постів у Facebook, з яких 443 були французькою мовою, 75 - німецькою, 38 - українською, 12 - англійською. Вони також помітили, що автори цієї операції створюють десятки сторінок з однаковими назвами, що дозволяє їм швидко заміняти їх новими.

Активізація операції під час оголошення допомоги Франції та Німеччини

Дослідники виявили також рекламну кампанію, спрямовану на європейську аудиторію, яка використовує подібний метод для очорнення українського контрнаступу. Операція набула особливої активності під час оголошення нових пакетів допомоги Франції та Німеччини.

Спосіб створення фейкових постів - використання зображень з медіа логотипом

Найпоширеніший метод створення фейкових постів - використання фото або відео з логотипом медіа або окремих осіб.

Рекомендації дослідників щодо виявлення фейкових сторінок та контенту

Дослідники радять користувачам бути уважними та звертати увагу на сторінки, з яких вони бачать контент. Також варто звертати увагу на доменне розширення і якість текстів, оскільки фабрики фейків звичайно мають численні помилки.

Фейкова цитата та фейкове повідомлення про Генштаб

Російські зловмисники недавно створили зображення з фейковою цитатою Анатолія Баргилевича та логотипом українського інформагентства. Проте інформація була перевірена та виявлено, що таких матеріалів немає на офіційних сторінках інформаційної агенції, а цитата є фейковою.