Саміт НАТО може дати "зелене світло" на знищення російських ракет над Україною - ексміністр Польщі

Українська бере участь в розгляді питання про збиття російських ракет

В липні на саміті НАТО у Вашингтоні може бути прийняте рішення про збиття російських ракет, які летять у напрямку Польщі, ще над територією західної України. Про це повідомив ексміністр національної оборони Польщі, Януш Онишкевич.

За його словами, для впровадження такого рішення потрібно, щоб Польща мала повну інформацію про повітряний простір України. "Це передбачатиме отримання повної інформації про повітряний простір України з українських радарів і засобів, чого наразі Польща не має", - зазначив Онишкевич.

Експерт також наголосив, що прийняття рішення про збиття ракет над Україною вимагатиме зламу опору і табу з боку партнерів з НАТО, які повинні погодитися на застосування спільних засобів протиракетної оборони. Онишкевич не виключив, що в майбутньому НАТО може прийняти рішення щодо повного захисту неба над західною частиною України, але це займе час.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск раніше повідомив, що одна з російських ракет, випущених під час атаки Росії на Україну, впала недалеко від польського кордону.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлашзазначив, що Польща технічно здатна закрити небо над західними регіонами України, маючи системи Повітряної оборони великого радіуса дії "Patriot", але для цього потрібна політична воля.

Також Президент України Володимир Зеленський назвав важливу умову для вступу України до НАТО, а Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оцінив ймовірність запрошення України до НАТО влітку.