Саміт НАТО показав, що оборона повинна більше залежати від Європи - ЗМІ

На саміті НАТО обговорили оборону Європи
На саміті НАТО обговорили оборону Європи

НАТО на 75 років: безпека Європи від Росії та США

НАТО вже 75 років є наріжним каменем безпеки й миру в Європі. Це військовий Альянс, який зробив континент набагато безпечнішим, процвітаючим і об'єднаним після двох світових війн. Однак саміт НАТО цього року не був радісним святкуванням.

Багато лідерів НАТО прибули на саміт після поразок на виборах або в ослабленому політичному стані. Це стосується президента Франції Макрона і канцлера Німеччини Шольца, а також нових лідерів Великої Британії та Нідерландів. За словами колишнього посла США в НАТО Даалдера, саміт був ознакою нестабільності.

Путін не зупиниться, поки не зазнає поразки. А до того часу війна буде постійно присутня в Європі.

Лідери НАТО щиро занепокоєні небезпекою, яку становить Росія, і стараються допомогти Україні захистити себе. Тому було прийнято декілька важливих рішень і заяв, які спрямовані на підсилення захисних можливостей. НАТО надішле більше засобів для захисту міст і військ уздовж лінії фронту, розгорне бойові літаки F16 і посилить допомогу Україні. Військову допомогу Україні буде виділено щонайменше 40 мільярдів доларів в наступному році.

На саміті також було підтверджено зобов'язання у посиленні оборони членів НАТО. Більшість європейських країн тепер витрачають на оборону 2% ВВП, і це перебільшує витрати Росії. Проте є потреба у додатковому інвестуванні та збільшенні витрат на оборону.

У Європі постає питання про США. Представники делегації на саміті НАТО хотіли переконатися, що президент Байден перебуває в здоровому стані та може виконувати свої обов'язки. Європейські лідери вважають, що Байден "перебуває в дуже хорошій формі", але їх все ж тривожить його очевидна слабість після дебатів.

Європейці більше довіряють Байдену, ніж іншим альтернативам. Вони сподіваються на краще, проте також готові взятися за власну оборону.

Європейська безпека тепер повинна більше ґрунтуватися на Європі, а не на США. Згідно з новими планами НАТО, країни мають збільшити свої витрати на оборону і розвивати власну оборонну промисловість. Країни ЄС також розпочинають реалізацію стратегії оборонного промислового виробництва. Європейські союзники готові допомогти Україні протистояти Росії.

Отже, Європа знаходиться перед важливим вибором - сподіватися на краще зі сторони США або активніше займатися власною обороною. Росія і США - головні загрози, які змушують Європу звернути увагу на свою безпеку та оборону.

Джерело: ZN.UA

Читайте також