СБУ прийшла до військкома і завідувача кафедри. "Штампували" ухилянтам непридатність і студентські

Співробітники Служби безпеки України затримали голову військово-лікарської комісії та начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки у Харкові, а також завідувача кафедри в одному з інститутів закарпатської області. Зловмисники пропонували майбутнім призовникам уникнути служби в армії та виїхати за кордон, використовуючи підроблені документи, за відповідну плату. Вартість цих “послуг” становила від однієї до восьми тисяч доларів, залежно від терміновості виготовлення фальшивки.

У Харкові було розкрито діяльність двох керівників - голови військкомату та очільниці військово-лікарської комісії. За даними слідства, завідуюча комісією вписувала у медичні карти призовників важкі діагнози, за що отримувала гроші. Воєнком, з свого боку, завіряв ці висновки своїм підписом, що зводило на "неминуче" непридатність цих осіб до військової служби. Після отримання такого висновку вони планували виїхати незаконно за кордон. Фігуранту-військкоматівцю вже повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу.

У Закарпатті було викрито завідувача кафедри соціальної роботи, який видаляв ухилянтів з вступних іспитів та оформляв їх на навчання без потрібних конкурсних вимог. Після отримання документів ухилянти планували використати їх для відтермінування військового призову. Органи СБУ розпочали розслідування у всіх цих справах з метою встановлення всіх обставин і відшукання винних осіб.

У результаті проведеної операції, яка включала понад 200 обшуків, були затримані кілька осіб, інформація про яких надіслана ухваленим прокурором. Президент України Володимир Зеленський також підписав указ про перевірку всіх рішень військово-лікарських комісій з 24 лютого минулого року.