Секс-скандал навколо британського принца Ендрю

Нещодавно світ сколихнула новина про принца Ендрю, який втратив усі військові звання та королівський патронаж.

Незважаючи на те, що принца називали улюбленим сином королеви Єлизавети II, звинувачення у сексуальному насильстві зробили свою справу. Тепер Ендрю не має права виконувати жодні державні обов'язки та захищатиме себе у справі про зґвалтування як приватна особа.

Заяву про позбавлення принца Ендрю всіх військових звань Букінгемський палац оприлюднив 13 січня. Це сталося після того, як адвокатам принца не вдалося переконати американський суд припинити цивільну справу про сексуальне насильство.

До Єлизавети II надійшов лист, у якому 150 ветеранів закликали королеву позбавити Ендрю всіх почесних військових звань, які він мав у Сполученому Королівстві, Канаді та Новій Зеландії.

Усі звання герцога повернули королю для перерозподілу між іншими членами королівської сім'ї. Вони більше не повернуться до герцога Йоркського Ендрю.

Крім того, принц Ендрю був патроном або членом близько ста благодійних організацій, гольф- та яхт-клубів, освітніх та медичних закладів. Однак зараз він позбавлений можливості виконувати королівські обов'язки навіть для цих спільнот.

61-річний принц більше не може використати звернення Його королівська величність на офіційних заходах.

Поки що Ендрю зберіг свій титул герцога Йоркського. Королеві, можливо, доведеться позбавити сина і цього звання, залежно від результату судового позову проти нього.

Секс-скандал навколо принца Ендрю спалахнув улітку 2021 року. У серпні американка Вірджинія Джуффре подала позов до суду штату Нью-Йорк.

За словами Джуффре, покійний фінансист Джеффрі Епштейн познайомив її із принцом, коли їй було 17 років.

У позові стверджується, що Ендрю тричі мав статевий акт із Джуффре, ще до досягнення нею 18-річчя, майже 20 років тому.

Якось її нібито змусили вступити в статевий акт з Ендрю проти волі у лондонському будинку Хіслен Максвелл. Ще раз він зґвалтував Джуффре в маєтку Епштейна в Нью-Йорку, а також на приватному острові, що належав Епштейну.

Жінка вимагає від принца компенсації моральної та матеріальної шкоди. Сам представник королівської сім'ї категорично заперечує будь-які сексуальні контакти з американкою.