Сергію Жадану – 50: найцікавіше з життя письменника

Сергій Жадан – український письменник і поет
Сергій Жадан – український письменник і поет

Українського письменника, перекладача, громадського діяча, фронтмена гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма" Сергія Жадана сьогодні виповнилось 50 років. Він є одним із найвідоміших сучасних українських письменників.

«Мова зникає, коли нею не говорять про любов». ("Тамплієри")

Сергій Жадан

Сергій Жадан народився 23 серпня 1974 року в україномовній родині у Старобільську Ворошиловградської області. Він є одним із найкращих літераторів країн колишнього СРСР і його твори перекладені понад двадцятьма мовами.

Жадан вивчав українську та світову літературу в Харківському педагогічному університеті ім. Сковороди та працював викладачем кафедри української та світової літератури. Він є автором численних книг, серед яких "Ворошиловград", "Месопотамія", "Інтернат" тощо.

Сергій Жадан отримав багато літературних нагород, серед яких премія Бу-Ба-Бу, премія «Книга року BBC», премія імені Василя Стуса, премія «Angelus» за роман "Месопотамія" та інші.

У 2022 році Жадану було присуджено Премію миру німецьких книгарів за його видатну творчість і гуманітарну позицію.

Сергій Жадан має двох дітей - сина Івана і доньку Марію.

Творчість Сергія Жадана

У творчості Сергія Жадана особливе місце займають теми війни та любові. Він є автором книги "Інтернат", що розповідає про життя вчителя на Донбасі під час війни, та першої п'єси "Хлібне перемир'я", дія якої відбувається влітку 2014 року після початку російсько-української війни.

Нагороди і номінації

Сергій Жадан отримав багато визнання за свою творчість, серед яких премія Бу-Ба-Бу, премія «Книга року BBC», премія імені Василя Стуса, премія «Angelus» та інші. Він також був визнаний найсексуальнішим діячем української культури. У 2022 році Жадан став лауреатом Премії миру німецьких книгарів за його видатну творчість і гуманітарну позицію.

Особисте життя

Сергій Жадан був одружений двічі. У нього є дорослий син Іван з першого шлюбу. Друга дружина Сергія Жадана - Ірина Куніцина, з якою у них є донька Марія. Проте, в 2023 році Жадан подав на розлучення з Іриною. В цей час також з'явилися чутки про його роман зі співачкою Христиною Соловій.

Скандал

Сергій Жадан та Христина Соловій потрапили у скандал після виходу кліпу на їхню спільну пісню "Серце". Проти цього кліпу висловилися представники церкви, але сам кліп все ще доступний для перегляду.

Читайте також