Серпневий парад планет: коли споглядати унікальне явище

Планетарний парад у серпні: споглядайте унікальне явище
Планетарний парад у серпні: споглядайте унікальне явище

У небі 28 серпня відбудеться парад планет, повідомляє cnet.com. У строю у небі будуть Меркурій, Марс, Юпітер, Уран, Нептун, Сатурн і Місяць. Всі вони знаходитимуться по одному боці від Сонця, приблизно на 160 градусів.

За ясної погоди усі шість планет, за винятком Нептуна та Урана (для них знадобиться телескоп або потужний бінокль), можна буде побачити неозброєним оком. Однак знайти Меркурій буде досить складно, оскільки його видимість триватиме менше години, і він буде знаходитися дуже низько біля горизонту, загубившись у перших сонячних променях.

Парад планет - це неофіційна назва "вирівнювання планет", коли на небі видно кілька планет, які знаходяться "на одній лінії" від Сонця.

Це явище можна буде спостерігати з різних точок земної кулі. Щоб побачити це космічне подія, треба обрати правильний час: дізнатися час світанку у місці вашого перебування і почати спостереження щонайменше за годину до нього. Щоб перевірити, коли і як буде видно вирівнювання планет з вашого місця розташування, портал Starwalk Space пропонує завантажити додаток Sky Tonight.

Наслідки цього явища для людського організму недостатньо вивчені. У Мережі стверджують, що в деяких людей може змінюватися настрій і самопочуття.

Невеликі планетарні паради відбуваються з достатньою частотою. Найчастіше це лінія з трьох-чотирьох небесних тіл. Рідкіснішими є паради, в яких участь беруть п'ять і більше планет.

У загальному рахунку очікується п'ять планетарних парадів до кінця наступного року:

  • 28 серпня 2024 року;
  • 18 січня 2025 року;
  • 28 лютого 2025 року;
  • 29 серпня 2025 року.

Нагадаємо, що міжнародна команда вчених оголосила про відкриття екзопланети Gliese 12 b, яка має помірний клімат та розмір, схожий на Землю. Вона знаходиться на відстані всього 40 світлових років від нас, що дорівнює 378 трильйонам кілометрів.

Крім того, компанія SpaceX оголосила, що космічний корабель Starship з ракетою-носієм Super Heavy готовий до проведення п'ятого тестового орбітального польоту. Цей корабель розробляється для пілотованих польотів на Місяць.

Читайте також