Що буде після виключення України з "зеленого списку" ЄС - МЗС

Європейський Союз поки не ухвалив формальне рішення про виключення України з "зеленої зони", проте в разі прийняття це рішення не скасовує дію безвіза та не передбачає тотального закриття кордонів для українців.

 Про це заявив прес-секретар міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

 Ніколенко прокоментував інформацію ЗМІ, що ЄС на цьому тижні видалить Україну зі списку безпечних країн, для чиїх громадян державам Євросоюзу рекомендується знімати ковідні обмеження на в'їзд.

" Формально ЄС ще не прийняв відповідне рішення.  Однак у разі виключення України зі списку дій безвізового режиму не скасовується".

Рішення вводить тимчасові обмеження на несуттєві (туристичні) поїздки для протидії поширення коронавіоусноі хвороби.

 Ніколенко зазначив, що рішення ЄС не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, а лише надає рекомендації державам-членам Євросоюзу.

 Остаточне рішення про дозвіл або обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України кожна держава-член приймає окремо на національному рівні.

Досвід деяких наших сусідів, які в попередні тижні вже були виключені з "зеленого списку" ЄС, показує, що не слід очікувати повного закриття кордонів як в минулому році ", - зазначив Ніколенко.

 Вакцинація й надалі залишатиметься одним з ключових умов для безперешкодних подорожей в більшості країн, тому  МЗС закликає громадян активно вакцинуватися заради безпечних подорожей.