Сі Цзіньпін може припинити війну РФ проти України "одним телефонним дзвінком" - президент Фінляндії

Сі Цзіньпін може припинити війну РФ проти України

Президент Фінляндії Александр Стубб зазначив, що Росія стала настільки залежною від Китаю, що глава КНР Сі Цзіньпін міг би припинити конфлікт з Україною "одним дзвінком".

"Росія зараз настільки залежить від Китаю... Один телефонний дзвінок від президента Сі Цзіньпіна міг би розв'язати цю кризу", - сказав Стубб.

Президент Фінляндії вважає, що якби Сі Цзіньпін попросив продовжити мирні переговори, Росія була б змушена погодитись, оскільки іншого вибору у неї б не було.

Стубб впевнений, що Китай скористається цією можливістю, щоб зупинити "агресивну та колоніальну війну" РФ проти України.

"Йому потрібно захищати міжнародні правила, пов'язані з територіальною цілісністю та суверенітетом. Це правильно. І це також продемонструє лідерство Китаю", - зазначив президент Фінляндії.

Стубб висловив своє незгоду з пропозицією прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо припинення вогню з боку України та початку переговорів з Володимиром Путіним.

"Наразі не може йти мова про припинення вогню, потрібні справжні мирні переговори. Єдине, що розуміє Росія - сила. Чим швидше ми допоможемо Україні, тим швидше закінчимо війну", - підкреслив Стубб.

Стубб закликав Європу підтримати Україну та підвищити свій оборонний потенціал. Він вважає, що Україні потрібна як матеріальна, так і політична підтримка, включаючи шлях до членства в ЄС і НАТО.

Президент Фінляндії пропонує Європі перейти до "економіки воєнного часу" та об'єднати замовлення на зброю, а також закликає Європейський інвестиційний банк стати активнішим у фінансуванні військової промисловості.

Стубб також вказує на необхідність створення підручника з протидії гібридним атакам.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: