Сирійські найманці РФ в Україні: розвідка розповіла, чому їх поменшало

Група сирійських найманців РФ в Україні
Група сирійських найманців РФ в Україні

З початку вторгнення РФ в Україну, російська сторона активно набирає іноземців, зокрема з бідних країн, яким Путін обіцяє громадянство та достойну оплату за їхні воєнні злочини проти українського народу. Проте, за інформацією ГУР МО України, більшість найманців з Сирії вже ніколи не повернуться додому.

За даними ГУР, саме сирійські найманці є одним із найбільш витратних ресурсів у війні РФ проти України. Їх часто посилають на передову, де вони зазнають значних втрат.

Розвідка стверджує, що в більшості випадків, коли найманці звертаються з проханням про евакуацію, російські військові керівники просто ігнорують їхні звернення. Так сталося влітку 2024 року поблизу Сватового, Луганської області, коли українська артилерія залишила живими всього декілька із 14 найманців. Всі запити про евакуацію були проігноровані росіянами.

За словами представників ГУР, одним із учасників цієї сутички був сирієць Мохаммед Мансур, який після бою зник. Його загін вважається зниклим безвісти.

Пабліки Сирії іноді поширюють інформацію про долю своїх співвітчизників, які воюють проти України. Нещодавно було поширено повідомлення про загибель сирійця Вахіда Мурсал Аль-Шіблі, який отримав російське громадянство. Його підрозділ був розбитий, а сам сирієць загинув, не отримавши допомоги.

ГУР стверджує, що Росія організувала схему з туристичними фірмами для набору сирійців на війну проти України - спочатку пропонують роботу охоронцем у російських нафтових провінціях, а потім влучають більш високою зарплатою для участі в бойових діях.

ГУР зазначає, що через непідготовлені штурми та бездумність російського військового керівництва, сирійці та інші найманці часто гинуть. Почти всі штурмувальники випадають жертвою української артилерії, піхоти та дронів. За даними розвідки, кількість сирійців у війні на Донбасі значно зменшилась.

Обговорення німецьких ЄВРО-депутатів

Цитата: "Росія налагодила схему із туристичними фірмами для рекрутингу сирійців на війну проти України – спершу біднякам пропонують роботу охоронцями в російських нафтових провінціях, а потім заманюють вищою зарплатою для участі в "м'ясних штурмах"", - заявили у ГУР.

Раніше стало відомо, що російський підрозділ "Ведмеді", що належить приватній військовій компанії і складається переважно з найманців, повернувся з Буркіна-Фасо для оборони Курської області від наступу ЗСУ.

Також раніше повідомлялося, що під Вовчанськом у полон до ЗСУ потрапив найманець з Шрі-Ланки, який воював на боці росіян проти України.

Читайте також