Сирський детально розповів про важку ситуацію на фронті: позиції переходять "з рук до рук"

Ситуація на фронті: російські окупанти продовжують атакувати

Самостійна спроба російських окупантів захопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту розпочалася. Основні зусилля противника були зосереджені на кількох напрямках, що призвело до значної переваги у силах та засобах.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив про це у Телеграм-каналі. За його словами, рашисти активно атакують по всій лінії фронту і мають деякі тактичні успіхи. Ситуація змінюється динамічно, але розуміння неоднозначне.

Напрями атаки

Війна Росії проти України

У Луганській області противник намагається скористатися своєю перевагою у повітрі та артилерійських засобах, щоб вийти на адміністративний кордон області. Головні зусилля ворога зосереджені на напрямку Стельмахівка та Берестове, де вдалося досягти часткового успіху. Проте, війська України зупинили противника. Крім того, противник продовжує наступ на село Терни на Лиманському напрямку, але без успіху.

На Куп'янському напрямку також ворог намагається прорватися та блокувати Сіверськ, а потім продовжити наступ на Слов'янськ. Але наші війська утримують оборонні позиції і не дають ворогу досягти своїх цілей. Той же сценарій спостерігається на Краматорському напрямку, де Іванівське та Годинник Яр залишаються гарячими точками конфлікту. Противник також намагається повернути під свій контроль Кліщіївку та вийти на кордон по каналу "Сіверський Донець-Донбас".

Ситуація найбільш складна на Покровському та Курахівському напрямах. Противник на цих напрямках задіяв до чотирьох бригад та намагається пробитися у Покровськ та Курахове. Але війська України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичева, Семенівки та Новомихайлівки з метою збереження життя та здоров'я. Хоча противник отримав певний успіх, він не зміг отримати оперативну перевагу. Українські війська завдають значних втрат противнику у військовій техніці та особовому складі. Зараз проводиться переміщення бригад для зміцнення оборони на цих напрямках.

Схожа ситуація є на Півдні, де продовжується напружений стан. Противник намагається наступати в різних районах Запорізької та Херсонської областей, але безуспішно. Наші війська змогли встановити контроль над островом Нестрига.

Також Силам оборони України вдалося покращити тактичне становище в околицях Сіньківки та Серебрянського лісництва.

На Півночі України продовжуються обстріли прикордонних населених пунктів у Сумській та Чернігівській областях, а противник також проводить диверсійно-розвідувальну діяльність. Хоча немає ознак безпосередньої підготовки противника до наступу на Півночі, ми спостерігаємо нарощування чисельності та перегрупування військ противника на Харківському напрямку. Тому на цих напрямках наші сили посилені артилерійськими та танковими підрозділами.

Українські військові продовжують ротацію частин для організації відпочинку та відновлення боєздатності. Також проводиться підготовка особового складу в навчальних центрах з акцентом на володіння зброєю. Ведуться роботи з фортифікації оборонних рубежів та позицій. Також триває співпраця з партнерами для отримання необхідних засобів поразки, озброєння та військової техніки.

Важливо зазначити, що аналітики Інституту вивчення війни попередили, що російський противник може отримати тактичні переваги, допоки Сили оборони очікують на допомогу від Сполучених Штатів.