Ситуація катастрофічна - Кислиця в ООН розповів про наслідки від підриву Каховської ГЕС

Російські загарбники залишили напризволяще цивільне населення тимчасово окупованих районів Херсонщини. Зокрема, в Олешках.

Окупанти не евакуюють людей внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це розповів на засіданні Ради Безпеки ООН постійний представник України Сергій Кислиця.

"Викликає занепокоєння той факт, що російські окупанти не організовують евакуацію цивільного населення, хоча вивели свої війська", зазначив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На підконтрольній Україні території Херсонщини планується евакуація 17 населених пунктів, у яких мешкають понад 17 тисяч осіб. Водночас у окупованих районах евакуації підлягають 20 міст і сіл із населенням близько 25 тисяч. При цьому, лівобережна, окупована частина, постраждає у вісім разів більше за правобережну, а максимальне затоплення території відбуватиметься упродовж 35 днів.

Під водою можуть опинитися такі населені пункти, як Олешки та Гола Пристань. Часткове підтоплення також може зачепити Олександрівку, Широку Балку, Софіївку, Виноградне та інші села. Рівень води може піднятися на 1,5 м і вище.

Ситуація в тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині майже катастрофічна.

В місцевих чатах люди благають про допомогу і змушені рятуватись від води, що прибуває, на дахах своїх будинків.

Кислиця також розповів про наслідки руйнування дамби, внаслідок чого Крим та Херсонська область можуть залишитися без води. Проблеми можуть виникнути також у Дніпропетровській та Запорізькій областях: зниження рівня води в Каховському водосховищі позначиться на всіх водозаборах прилеглих областей, зокрема Каховського каналу, який забезпечує водою окупований Бердянськ та багато інших населених пунктів Запорізької області.