Скандал із фільмом про російських окупантів. Україна висловила протест австралійському телеканалу

Австралійський телеканал ABC показав документальний фільм про війну на Сході України

У понеділок, 18 березня, австралійський національний телеканал ABC показав документальний фільм британського режисера Шона Лангана "Українська війна: Інша сторона". Фільм розповідає про конфлікт на Сході України зі сторони російських окупаційних військ.

Однак цей показ став причиною різкої критики з боку українського посольства та української громади в Австралії.

Реакція української сторони

Посольство України в Австралії та посол Василь Мирошниченко засудили показ фільму і назвали його "еквівалентом чаші блювоти". Вони заявили, що стрічка повторює російську пропаганду та викривляє історичні факти, а також підтримує кремлівські наративи.

Посольство також вважає, що показ фільму принизив тисячі невинних українців, які були вбиті російськими окупантами. Вони звернулися до керівництва телеканалу ABC та міністра комунікацій Австралії з вимогою зустрітися та висловити свої претензії.

Федерація українських організацій Австралії відзначила, що фільм дає російським солдатам можливість виправдати своє жорстоке вторгнення. Вони також зазначили, що в стрічці режисер показує симпатію до окупантів та пропагує ненависть та заклики до геноциду.

Відповідь телеканалу ABC

Представники телеканалу ABC вважають, що цей фільм пропонує рідкісний погляд на життя російських солдатів та вносить важливий внесок у репортажі про війну. Вони заявляють, що це лише одна з програм про конфлікт на Сході України, які транслюються на телеканалі Four Corners.

Відомо, що фільм Шона Лангана вперше показали на британському телеканалі ITV1 в лютому цього року. Автор фільму тричі відвідав окопи російських військових і провів з ними час під Авдіївкою.

Привласнення української культурної спадщини на фестивалі російського кіно

Під час фестивалю російського кіно в Франції, організатори показали фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". З цим фактом реагувало посольство України в Франції, привернувши увагу до привласнення української кінематографічної спадщини організаторами фестивалю.

Організатори фестивалю заявили, що їхній захід присвячений російському фільму, але це не врахували історичні факти про те, що Сергій Параджанов був особою, яка боролась проти радянського режиму та відбувала покарання у російській в'язниці.