Скільки годин триватиме відключення світла восени і взимку: заява Центру досліджень енергетики

Тривалість відключення електропостачання восени та взимку
Тривалість відключення електропостачання восени та взимку

Тривалість відключення світла восени та взимку буде залежати від погодних умов, згідно з інформацією директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка. Якщо буде мороз, то годинники показуватимуть 14-16 годин на добу. "Усе буде залежати від температур. Якщо вони будуть в межах від 0 до +5, то годинники покажуть обмеження на 2-4 години. Якщо температури будуть від -10 до -15, особливо протягом двох тижнів, то відключення триватимуть 14-16 годин на добу", - зазначив Харченко.

Тому дуже сильно все залежить від того, які будуть атаки, куди вони будуть спрямовані і наскільки будуть успішними, і одночасно від того, які саме погодні умови будуть взимку

На тривалість відключення світла також можуть вплинути російські атаки. Прогноз Місії ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні (ММПЛУ) передбачає відключення електроенергії тривалістю від 4 до 18 годин на добу цього зими.

Чиновники в уряді стверджують, що у жовтні та листопаді енергопостачання не буде проблем. Вони сподіваються, що цього року зима пройде без відключень, як і минулого року.

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури почало будівництво третього рівня пасивного захисту на підстанціях НЕК "Укренерго", але міжнародні партнери не бачать доцільності фінансування такого дорогого проєкту до проведення випробувань цієї технології. Раніше колишній голова "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомляв, що енергетичні об'єкти України матимуть три рівні захисту у вигляді інженерних укріплень на випадок російських атак.

Крім того, Єврокомісія збільшує обсяг постачання електроенергії до України. Країни G7 та інші партнери зібрали понад $4 млрд на відновлення енергетичної інфраструктури України після вторгнення Росії.

Читайте також