Скільки українців готові до територіальних поступок РФ: результати опитування

Графік результатів опитування Українців про готовність до територіальних поступок РФ
Графік результатів опитування Українців про готовність до територіальних поступок РФ

55% українців проти територіальних поступок Росії

За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) у травні 2024 року, 55% українців виступають проти територіальних поступок Росії.

Одночасно 32% опитаних вважають, що для досягнення миру та збереження незалежності Україна може відмовитися від своїх територій. 13% не мали відповіді на це питання.

В усіх регіонах України, в тому числі на Півдні й Сході, більше людей виступають проти будь-яких поступок, ніж тих, хто їх підтримує.

«Серед тих, хто загалом готовий до поступок, 73% хочуть відгородження від Росії - щоб між Україною і Росією були закриті кордони, візи та митниці (аналогічний показник серед тих, хто проти жодних поступок - 79%). Щодо мети Росії, то ці люди трохи менше відчувають екзистенційність загрози, але і серед них 46% вважають, що Росія прагне знищити українську націю або здійснити фізичний геноцид (серед тих, хто проти жодних поступок - 68%). При цьому лише ті ж 5% поділяють дійсно проросійський наратив, що Росія «прагне здійснити денацифікацію і демілітаризацію без посягання на незалежність України»» - повідомляє КМІС.

Більшість українців негативно ставляться до згадки про Росію або її мешканців. Особливо, якщо говорити про «простих мешканців Росії». 80% опитаних співвідносять це з негативними асоціаціями, 6% висловлюють нейтральну чи позитивну думку, а 14% не мають суджень на цей рахунок.

Більшість українців вважають, що настав час для офіційних перемовин з Росією. Однак, незаперечною умовою для укладення мирної угоди є звільнення України від російських військ на кордонах 1991 року.

Більшість (76%) вважають, що Путін готовий до миру лише на своїх умовах. Це уявлення поділяється 75% жителів західної України. Жителі Сходу майже так само (73%) вірять у неготовність Путіна йти на будь-які поступки, як і жителі Заходу.

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна готова передати пропозиції Росії за допомогою третіх країн, проте для цього треба серйозно налаштуватися на таку роботу.

Крім того, агресивна поведінка Кремля свідчить, що не можна повторювати помилки, схожі на Мінські угоди, - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Читайте також