Скільки українців планують назавжди залишитися за кордоном: опитування

Планують залишитися за кордоном: опитування
Планують залишитися за кордоном: опитування

За результатами опитування, близько 25% українських біженців планують оселитися за кордоном назавжди. Такі дані наводить Центр міжнародних інституційних порівнянь і міграційних студій при Інституті Ifo в Мюнхені, повідомляє DW.

«Близько 35% українських біженців хочуть повернутися в Україну, щойно там знову стане безпечно. Лише 4% планують повернутися незалежно від ситуації з безпекою», - розповів директор Центру міграційних досліджень Ifo Пану Поутваара.

За даними опитування, 11% біженців вже повернулися в Україну, а 25% ще не визначилися зі своїми планами.

«Наші результати показують, що хоча багато українських біженців бажають повернутися до своєї країни, тривалість війни є вирішальним фактором для більшості. Чим довше триває конфлікт, тим більше людей розглядають перспективу майбутнього поза межами України», - заявила дослідниця міграції Ifo Івонн Гісінг.

Також треба зазначити, що згідно з опитуванням, 79% українців не мають наміру переїжджати до США або країн ЄС, навіть якщо отримають громадянство цих країн. Хоча порівняно з вереснем 2022 року зросла готовність українців до переїзду за кордон, її рівень залишається нижчим, ніж у 2020 році. Більшість українців (79%) заявляють, що навіть при отриманні громадянства США або ЄС вони все одно залишаться в Україні.

Читайте також