Скільки українців вірить у Перемогу?

Фонд "Демініціативи" опублікував дослідження про результати 2023-го року. Давайте спробуємо проаналізувати його. "Надія" продовжує бути ключовим почуттям, з яким українці дивляться в майбутнє. Більш як 60% наших громадян є оптимістами. Ще більший відсоток людей вірить у перемогу над РФ - 88%.

Тепер щодо довіри до політиків та державних структур. Найбільше, як і раніше, люди довіряють ЗСУ та Президенту. Неочікувано високий рівень довіри продемонстрував миколаївський губернатор Кім. Поки що не можу зрозуміти причини такого успіху миколаївця. Звертаю увагу на високий рівень довіри до СБУ. Вона має найвищий рівень довіри серед правоохоронних органів. Довіра до Служби знаходиться на найвищому рівні за всю історію Незалежності - 71%.

Але те, що стосується пояснень, є більш зрозумілим. Є кілька причин, які пояснюють такі високі показники. Виділимо топ-5.

1.

Боротьба на фронті. Загін Служби знищив ворожої техніки на 2 мільярди доларів, включаючи 500 танків. Серед знищених були новітні Т-90 і Т-90М, кожен з яких коштує майже 5 млн доларів. Основна бойова сила Служби - бійці центру спецоперацій "Альфа". Служба веде війну проти Кремля. Завдяки зусиллям Служби, окупований Крим та прикордонні регіони РФ стали полем бою. Підірвання складів та стратегічних аеродромів - це щоденність для РФ. Одна зі спецоперацій по підриву тунелю для залізниці проводилася на Далекому Сході - в 8 тисячах кілометрів від України;

2.

Унікальні морські дрони та друге підривання Кримського мосту. Західні фахівці підкреслюють, що розробка Служби змінила баланс сил на Чорному морі. Росія не контролює ситуацію і змушена відвести значну частину свого флоту, а кораблі РФ часто злітають у повітря;

3.

Боротьба з внутрішніми ворогами - розгром російського підпілля "агентів в рясах" з УПЦ (МП), викриття агентів РФ та навідників. 233 навідники зараз очікують судового вироку, а 82 зрадники уже перебувають в ув'язненні. РФ не встигає набрати нових зрадників та програє війну спецслужб. Служба зайнялась темою, якої держава уникала 30 років, і викинула мережу "агентів в рясах". УПЦ (МП) - це розгалужена мережа агентів, яку РФ будувала протягом багатьох років. Зараз розслідується понад 70 кримінальних проваджень проти священнослужителів УПЦ (МП).

Серед викритих злочинів кремлівських агентів: від державної зради до продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. Один з головних фігурантів - екс-очільник Києво-Печерської Лаври Павло "Мерседес". Докази СБУ вплинули на суспільну думку: соціологічні опитування демонструють, що на більшість людей впливає за заборону УПЦ (МП);

4.

Колаборанти і зрадники масово вибухали протягом 2023 року - від Владлєна Татарського до Іллі Киви. СБУ ефективно знищує російських провокаторів та зрадників. Це відбувається за формулою: "зрадив - очолив - вибухнув". Підрив колаборантів - це неодноразова акція, а системна робота Служби. І вона не дозволяє росіянам ефективно керувати тимчасово окупованими територіями;

5.

Результативність. Підлеглі Малюка максимально арештовують майно проросійських олігархів та діячів (Новінський, Медведчук-Марченко, Табачник та ін.) та припиняють незаконні схеми деяких олігархів (Коломойський, Жеваго, Фірташ і т.д.).

Тепер про "антигероїв" - політиків з найвищим рівнем недовіри. Тут до старої гвардії, яка традиційно має високі показники недовіри, приєднався новий герой - Олексій Арестович. Більш як 80% людей не довіряють йому, при тому що тільки 8% довіряють йому. Арестович тепер знаходиться поряд з Юрієм Бойком з ОПЗЖ у рейтингу недовіри. Однак, якщо Бойко йшов до цього протягом багатьох років, то Арестович зайняв цю позицію за лише 1,5 роки.

Як бачимо, шлях від довіри до недовіри - це всього лише один крок. Або кілька проросійських заяв.

Читайте також:
  • Коли Україна отримає свій хепі-енд?
  • Ми платимо найвищу ціну в світі за інфантильність
  • Відставити паніку! Нас влаштує тільки Перемога!
  • Закон про мобілізацію. Чому всі такі налякані?
  • Ми або воюємо, або втрачаємо країну і майбутнє