Скільки українців загинули в російському полоні: дані Міноборони

Зображення звідки країна бореться за визволення полонених
Зображення звідки країна бореться за визволення полонених

За даними Міноборони України, вже загинуло не менше 177 українців, які опинилися у полоні Росії з початку вторгнення. На жаль, реальна кількість загиблих може бути значно вищою, оскільки багато тіл не повертається додому і навіть не визнаються Росією як полонені. Відставання в часі в російських в'язницях наближає їх до смерті, - заявила представниця Координаційного штабу з поводження з військовополоненими Вікторія Цимбалюк.

За результатами обмінів полоненими, що відбулись між Україною та Росією, було повернуто близько 3600 військовополонених та депортованих громадян. Проте, ще тисячі людей залишаються у російських в'язницях.

У доповіді Верховного комісара ООН з прав людини зазначено, що катування військовополонених були широко поширеними та систематичними, з дозволу керівництва Росії. У доповіді також вказується на 11 загиблих українців з березня 2023 року, а також на багато намагань скоїти самогубство, включаючи один підтверджений випадок, ймовірно, через тортури.

ПАРЄ прийняла резолюцію, яка закликає до звільнення та реабілітації українських полонених і вимагає від Росії дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

Незалежна міжнародна комісія ООН знайшла нові докази катувань Росією українських цивільних та військовополонених на окупованих територіях України і в Росії.

Читайте також