Скільки жінок служать у ЗСУ: дані Міноборони

Жінки у ЗСУ: статистика та дані
Жінки у ЗСУ: статистика та дані

За інформацією заступниці міністра оборони, у Збройних силах України служать понад 67 000 жінок. З них 19 000 - цивільні співробітниці, решта - військовослужбовиці. Це свідчить про збільшення кількості жінок у ВСУ після початку війни в 2014 році. Законодавство, що вступило у силу у 2018 році, надало жінкам право обіймати будь-які посади в армії. Однак, є проблеми з просуванням жінок по службі.

«В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе», - зазначила посадовиця.

Станом на 4 червня через мобільний застосунок «Резерв+» понад 1 371 000 українців оновили свої дані. З них 190 тисяч жінок.

Варто зазначити, що жінки, які зобов'язані виконувати військовий обов'язок, будуть платити штраф від 17 до 25,5 тисяч гривень за неоновлення своїх даних протягом 60 днів після набрання чинності законом про мобілізацію. Також, жінки-в'язні мають можливість долучитися до Збройних сил України.

Читайте також