Скільки відсотків українок переїхали до Польщі, щоб працювати за фахом

У Польщі 85% українських жінок працюють нижче свого фаху і тільки для 15% українок переїзд був пов’язаний з роботою за фахом і не передбачав досвіду фізичної праці на підприємстві.

Це свідчать дані дослідження "Пульс трудової міграції: жіночий портрет", проведеного у серпні аналітичним центром компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Головний мотивуючий фактор переїзду трудових мігранток до Польщі  – економічний, тобто заробити грошей. Натомість всі опитані без виключення учасниці дослідження мають наміри просуватися в кар’єрі, а також отримати освіту у польських ВНЗ.

В польських суспільних колах досі існує стереотип про те, що жінки з України працюють у Польщі як некваліфіковані працівниці або на фізичній роботі, мають низький рівень освіти, відсутність амбіцій розвивати кар’єру і приїжджають до країни не тільки за грошима, але й будувати особисте життя.

Переважна більшість українок дійсно свідомо їхали до Польщі працювати фізично: у сільському господарстві, на виробництві, у сфері торгівлі та HoReCa. Причому вони часто свідомо обирають ті види робіт, якими б не займалися в Україні. На Батьківщині жінки працювали у сфері надання послуг, педагогами, державними службовцями, були підприємницями, студентками або науковцями. Жінки цілком усвідомлюють нижчий рівень конкурентності у порівнянні з громадянами Польщі через незнання польської мови, відсутність попередньої інформації про процедури легалізації та брак розуміння своїх подальших планів.

Які плани?

Більша частина опитаних жінок має намір залишитися жити у цій країні. Серед причин, крім вищих заробітків, називають безпеку, комфорт і чистоту в містах. 11% учасниць вже придбали житло в іпотеку і ще 15% планують це зробити.

Які проблеми найчастіше виникають?

Труднощі з пошуками житла через упереджене ставлення власників до іноземців, не завжди дружнє ставлення з боку колег-польок, а також більше навантаження в роботі. Натомість, найчастіше більше ускладнень і неприязне ставлення вони відчували з боку колег-українців, які довше працюють на підприємстві. 

Як проводилось дослідження?

Експерти вивчали погляди і досвід соціальної інтеграції трудових мігранток з України в Польщі методом фокус-групових дискусій та глибинних інтерв’ю. На момент проведення дослідження у Польщі жінки мали досвід роботи від 6-ти місяців до 11 років.