Скільки в середньому заробляє суддя в Україні

Судді в Україні заробляють достатньо багато, що впливає й на їх соціальний статус. Тобто з однієї сторони бути суддею престижно, з іншої ходить чимало чуток повʼязаних з корупцією. Така особливість суддівства спостерігається в Україні. 

Питання, скільки заробляє суддя, має чимало важливих аспектів. Вони впливають й на те, суддя скільки заробляє у різних регіонах, країнах чи містах. Саме їх й треба враховувати, якщо на меті стати суддею: ця професія нехай й престижна, але навчання досить довге та коштовне. Такий нюанс також треба враховувати. 

Крім всього судді в Україні мають деякі привілеї. Звісно, вони не є чимось надзвичайним, та більшим чином забезпечують безпечне життя суддів, бо саме їх професія повʼязана з більшим ризиком. 

Престижність професії судді

Перш ніж вияснити, скільки заробляє суддя на місяць, варто розуміти доцільність навчання та отримання практики в такій сфері. 

скільки заробляє суддя

Судді в Україні грають важливу роль у системі правосуддя та виконують ряд ключових обов'язків. Тому не кожний може стати суддею, бо потрібне довге навчання. 

Варто врахувати, що у будь-якого судді в Україні є ключові обов'язки:

  1. Судді вирішують цивільні, кримінальні, господарські та інші справи, що надходять до їхнього розгляду. Тобто у різних суддів є своя специфіка у роботі. Судді приймають участь у засіданнях суду, під час яких вони ведуть діалог зі сторонами та іншими учасниками судового процесу.

  2. Судді виконують важливу функцію забезпечення справедливості та захисту прав і свобод громадян. Тобто вони захищають конституційні права людини.

  3. Після слухань суддя приймає рішення. 

Загалом обовʼязки суддів можуть залежати від законодавства окремої країни. Законодавство України також часто змінюється, як і те, скільки можна заробити судді на місяць, на день чи на рік. 

Скільки отримує суддя в Україні? 

Важко одразу назвати цифри, скільки заробляє суддя. Тобто ці показники дуже різні. Загалом доходи суддів залежить від багатьох факторів. Наприклад, від самого суду, міста, графіка.

Орієнтовно, середня зарплата судді в Україні може коливатися від декількох тисяч доларів на місяць до більш високих сум, особливо для суддів вищих інстанцій. Такі цифри також залежать від досвіду судді та від його рангу.  

Якщо потрібно дізнатись окремі зарплати різних суддів, вони є в офіційних джерелах. Наприклад, звіти Верховного Суду України.

Норми законодавства в Україні визначають мінімальну зарплату судді. Наприклад, якщо мова йде місцевих судів, то в них судді заробляють по 30 прожиткових мінімумів. В 2022-2024 роках ця сума становить трішки більше 63 тисячі гривень. 

Регіон впливає на те, скільки заробляє суддя. Для прикладу у Луцьку в міському районному судді оклад судді становить майже 70 тис гривень. При цьому варто зазначити одну досить цікаву тенденцію в Україні. Судді можуть заробляти більше, ніж голови судів. 

Від чого залежать доходи суддів в Україні? 

Заробіток суддів в Україні залежить від різних факторів. Деякі з них (одні з найголовніших):

  1. Судді різних рівнів судів (перший, апеляційній, касаційній) можуть мати різні розміри зарплати. Зазвичай, судді вищих інстанцій отримують більше в порівнянні з тими, які працюють на місцевому рівні. Тобто зарплати різняться навіть в одному регіоні.

  2. Досвід роботи та кваліфікація суддів можуть впливати на розмір їхнього заробітку.

  3. Зарплата може змінюватися в залежності від регіону країни. Звісно, якщо місто маленьке, то і розмір зарплат у суддів значно менший. 

Також потрібно розуміти, що судді, які займають високі посади, можуть отримувати більше в порівнянні із своїми колегами. 

Зміни в законодавстві та реформи в судовій системі можуть впливати на систему оплати праці суддів. Тобто зміни відбуваються і часто, це передбачено законодавством України.

Також судді, які беруть на себе додаткові відповідальності, можуть отримувати й додаткову компенсацію. Це не є головною зарплатою, а вважаються бонусом. 

Приклади, скільки заробляють судді в різних країнах світу? 

Заробітні плати суддів напряму залежать від країни, де посадовець працює. Всередині країни також важливий ряд факторів. Наприклад, особливості системи правосуддя та окремі закони. 

суддя скільки заробляє

Деякі країни, особливо ті, що відомі своєю високою якістю життя та розвиненою системою правосуддя, можуть пропонувати високі зарплати суддям. Там така посада вважається престижною. Мова йде про США, Європу чи Корею. 

У країнах з меншим рівнем економічного розвитку, заробітні плати суддів можуть бути значно нижчими. Тобто є такий прямий звʼязок: рівень життя та рівень зарплат суддів різних інстанцій.