Скільки заробляє нотаріус в Україні на місяць

Нотаріус непроста, але дуже цікава робота. Вона може принести і чималий дохід. При цьому, скільки заробляє нотаріус, наприклад, залежить від специфіки роботи, графіка і навіть міста, де працює нотаріус. 

У середньому нотаріус в Україні заробляє 20000 грн. При цьому, якщо порівнювати зі схожими професіями, то вакансій для нотаріуса досить багато. Такі пропозиції часто з'являються в тих компаніях, які надають працівникові можливість кар'єрного зростання. 

Скільки отримує нотаріус (у середньому на місяць, а день або на рік) в Україні? 

Для початку, перш ніж починати навчання в такій непростій професії, необхідно розібратися в її тонкощах. Щоб стати високооплачуваним нотаріусом, потрібно довго вчитися, а ще більше практикуватися. Тільки тоді можна буде говорити про хороший заробіток. 

скільки заробляє нотаріус

Нотаріус в Україні виконує низку важливих обов'язків, пов'язаних зі складанням і підтвердженням законності документів та угод. Ось основні обов'язки нотаріуса в Україні, які точно доведеться освоїти:

  1. Затвердження угод. Нотаріус затверджує різні угоди, як-от договір купівлі-продажу нерухомості, заповіти, дарування, угоди про заснування товариства з обмеженою відповідальністю тощо. Тобто нотаріус має гарантувати законність таких угод. 

  2. Підтвердження справжності документів. Нотаріус підтверджує справжність підписів на документах, а також їхнього змісту. У цьому випадку нотаріус виступає своєрідним свідком. 

  3. Підготовка документів. Нотаріус може допомагати сторонам у підготовці різних юридичних документів, включно з договорами, заповітами, довіреностями. У цьому випадку нотаріус надає консультацію. 

  4. Поради з правових питань. Нотаріус може консультувати клієнтів з різних правових питань, пов'язаних з нерухомістю, спадщиною, сімейними відносинами та іншими галузями права. У цьому випадку нотаріус допомагає клієнту вийти зі складної ситуації, коли він не дуже добре розуміється на правовій стороні питання. 

  5. Дотримання закону. Нотаріус зобов'язаний дотримуватися законодавства України та дотримуватися принципів професійної етики під час здійснення своєї діяльності. 

  6. Створення та ведення нотаріальної справи. Нотаріус створює і веде нотаріальну справу для кожного правочину. До його обов'язків входить зберігання та архівування документів, надання їх у разі потреби. 

  7. Протоколювання дій. Нотаріус складає протоколи за угодами.

Такі обов'язки нотаріуса тільки основні, в іншому робота в такій професії має безліч додаткових завдань. 

Саме складність такої робочої діяльності і визначає дохід нотаріуса.

Як стати високооплачуваним нотаріусом в Україні? 

Щоб стати нотаріусом в Україні, необхідно дуже багато вчитися. Скоротити такий складний шлях не вдасться.

скільки отримує нотаріус

Приблизний алгоритм, як стати нотаріусом в Україні:

  1. Здобуття вищої юридичної освіти. Спочатку необхідно здобути вищу освіту в галузі права. 

  2. Досвід роботи. Після здобуття вищої освіти необхідно набратися досвіду роботи у сфері юриспруденції. Зазвичай для цього потрібно від 2 до 5 років практичного досвіду в якості адвоката, юриста або фахівця в юридичній сфері.

  3. Проходження спеціальної підготовки. Після отримання такого досвіду необхідно пройти спеціальні курси підготовки для майбутніх нотаріусів. Ці курси зазвичай проводяться при вищих юридичних навчальних закладах.

  4. Складання іспиту. Після завершення курсів підготовки кандидат має скласти іспит за спеціальністю "нотаріат".

  5. Отримання ліцензії. Після успішного складання іспиту кандидат подає заяву на отримання ліцензії на зайняття нотаріальною діяльністю.

  6. Призначення на посаду нотаріуса. Після отримання ліцензії кандидат може бути призначений на посаду нотаріуса.

  7. Кожен із цих етапів є обов'язковим для нотаріуса. Виходячи з витраченого часу і ресурсів, вдасться в середньому визначити, скільки можна заробити на професії. Зазвичай йдеться про роботу, як приватного нотаріуса. 

Зарплата нотаріуса в Україні та в інших країнах 

Законодавча база кожної країни відрізняється, а тому у нотаріуса різні обов'язки і доходи.

Приклад зарплат: 

  1. У США зарплата нотаріуса становить від 50,000 до 150,000 доларів.

  2. У Канаді заробітна плата нотаріуса становить від 70,000 до 120,000 доларів на рік.

  3. У Великій Британії нотаріуси можуть заробляти від 30,000 до 70,000 фунтів на рік.

  4. У Франції зарплата нотаріуса може коливатися від 40,000 до 100,000 євро на рік.

  5. У Німеччині нотаріуси зазвичай заробляють від 50,000 до 100,000 євро на рік. 

  6. У Швейцарії заробітна плата нотаріуса може бути ще вищою і становити від 100,000 до 200,000 крон на рік. 

В Україні попри складність такої роботи, зарплата нижча в рази.