Скільки заробляє стиліст одягу в Україні

Стиліст може й досить цікава професія, проте вона не занадто популярна в Україні. В першу чергу тому, скільки заробляє стиліст. Зарплати у таких професіоналів досить низькі, а тому не всі йдуть на такий ризик. 

скільки заробляє стиліст

Питання, скільки заробляє стиліст одягу, цікавить й молодих спеціалістів. Саме вони намагаються зробити прорив у світі моди. Тому питання, скільки заробляють стилісти одягу, не завжди стоїть на першому місці. 

Скільки отримують стилісти в Україні? 

Точних цифр, стиліст скільки заробляє, немає. Тобто зарплати цих спеціалістів дуже різняться. Це потрібно враховувати. Не завжди, скільки можна отримати на день, на місяць, являється постійною величиною. Тобто показники в середньому для всіх різні. 

Загалом, за статистикою стиліст в Україні може отримувати до 144 тисяч у рік. Такі цифри, станом на 2024, досить низькі. Тобто за місяць стиліст може заробити всього 12 тисяч гривень. За годину ставка виходить 75 грн. Такі цифри менше середніх, але вони й не відображають всю ситуацію. Все залежить від того, де та з ким працює стиліст. 

В основному саме в Україні зарплата стиліста залежить від:

  • досвіду;

  • локації;

  • популярності;

  • база клієнтів. 

Новачки, звісно, заробляють менше. У них мінімальні ставки. Чим більше досвіду, тим вища зарплатня. 

Для прикладу, у 2022 році зарплата стиліста була всього 8 тисяч, але завдяки додатковій роботі такий спеціаліст міг отримати й всі 15 тисяч. Проте вже в 2022 році досвідчені стилісти заробляли в рази більше. Така сама тенденція збереглась і на початок 2024 року. 

Що впливає на заробіток стиліста? 

Для початку потрібно взагалі розуміти, які обовʼязки стосовно цієї професії актуальні для України. Загалом, як і скрізь, обовʼязки стиліста можуть залежати від індивідуального контракту. 

скільки заробляє стиліст одягу

Проте є й загальні вимоги до стиліста:

  1. Проведення індивідуальних консультацій із клієнтами для визначення їхнього стилю.

  2. Розробка та підбір гардероба відповідно до індивідуальних смаків клієнтів.

  3. Створення образів для різних подій, враховуючи тип фігури, палітру кольорів, модні тенденції та особливості стилю клієнта.

  4. Супровід клієнтів під час шопінгу для вибору нових елементів гардероба та аксесуарів.

  5. Підбір цілого образу.

  6. Участь у фотосесіях, робота над стилізацією для журналів, рекламних кампаній чи інших медійних проєктів.

  7. Проведення майстер-класів, семінарів чи інших освітніх програм для тих, хто хоче поліпшити свої стилізаційні навички.

Обов'язки можуть змінюватися в залежності від робочого місця і конкретних умов. Все залежить і від компаній, що наймають різних за досвідом стилістів. Для стиліста важливо також вміти взаємодіяти з клієнтами, розуміти їхні побажання та створювати індивідуальний стиль.

Важливою частиною роботи стиліста є встановлення своєрідного звʼязку з клієнтами. Особливо, якщо мова йде про постійних клієнтів. В багатьох дуже дорогих компаніях майже всі багаті клієнти працюють з одним стилістом. Він знає й їх вподобання, й особливості фігури. 

Скільки заробляють різні стилісти у світі? 

Заробітна плата стилістів може значно відрізнятися в різних країнах світу і залежить від різних факторів. В першу чергу мова йде про загальний рівень життя. Тобто чим багатші клієнти, тим й більші заробітки для стилістів. 

Серед чинників, що впливають на рівень зарплати стиліста у світі, й досвід чи популярність. Тобто й загальні чинники також впливають на заробіток стиліста.  Важлива й база клієнтів. 

скільки заробляють стилісти одягу

Середні заробітки стиліста (приклад у різних країнах світу):

  1. Зарплата стилістів в США може коливатися від 30 000 до 100 000 доларів або більше на рік, залежно від рівня досвіду. Дуже впливає й репутація стиліста. 

  2. У Великій Британії заробітна плата стилістів може складати від 20,000 до 60,000 фунтів або більше на рік. Зарплата може змінюватися в залежності від різних факторів, насамперед від досвіду та місяця роботи. 

  3. Спеціалісти в Канаді можуть очікувати зарплату від 30,000 до 80,000 канадських доларів на рік. Для рівня життя в цій країні зарплати стилістів більш ніж достойні. 

  4. В Австралії стилісти можуть отримувати від приблизно 40,000 до 80,000 доларів на рік. В Австралії зарплата також залежить від досвіду та репутації. 

Проте навіть визначивши всі ці фактори, назвати точну зарплату в Україні чи за кордоном досить складно. На ці показники впливає занадто багато факторів. 

Загалом професія стиліста належить до тих, що можуть «вистрелити». Зараз світ моди переживає не найкращі часи, а тому майже щороку зʼявляються нові стилі та нові імена стилістів. Звісно, для професіоналів, що хочуть визнання, важлива співпраця з зірками чи медійними персонами. Саме це й може стати тим самим визнанням, до якого всі прагнуть. В іншому багато стилістів просто намагаються добре заробити, що також вдало реалізується в різних країнах світу.