Скільки заробляє волонтер в Україні на місяць

Роль волонтера складно навіть оцінити у світлі останніх подій. Від початку війни в Україні в деяких випадках волонтери не просто допомагали, а врятували життя. 

Утім, відкритим залишається питання, скільки заробляє волонтер, адже це повноцінна робота. Нюанси, скільки заробляє волонтер, важливі і в контексті, за що він житиме і далі допомагатиме. 

Особливості діяльності волонтера

У середньому на місяць в Україні волонтер отримує близько 20 тисяч гривень. Така зарплата може бути і вищою, все залежить від діяльності волонтера. 

Важливо також враховувати, що з початку війни в Україні, кількість волонтерів суттєво зросла. Такою особою може виступати українець або іноземець. Саме громадян іншої країни серед волонтерів в Україні виявилося дуже багато. Тобто мати громадянство в цьому випадку необов'язково. 

скільки заробляє волонтер

Волонтери також можуть виїжджати з України, якщо в них є відповідні документи. У цьому випадку йдеться саме про чоловіків, які не мають право покинути територію України.

Офіційно, волонтер - це людина, яка безкоштовно допомагає людям. Від самого початку така допомога не передбачає доплат. Утім, така людина може добровільно допомагати, але перебувати в організації. І ось тоді в неї вже може бути зарплата. 

Загалом, волонтер безпосередньо залежить від законодавства країни. Він може допомагати на добровільних засадах після своєї основної роботи або зробити волонтерство постійним, і отримувати за це певну суму грошей. 

Волонтерська організація - це вже окрема організація. Вона об'єднує волонтерів, у неї вже є звітність, офіційне працевлаштування. Такий стан дозволяє платити зарплату. 

Становище волонтерів в Україні після початку війни 

Якщо раніше волонтерство було не таким і поширеним явищем, то з початку вторгнення Росії, волонтерів дійсно стало багато. 

Що зараз роблять волонтери в Україні:

  1. Насамперед вони допомагають у забезпеченні ЗСУ. Зокрема допомагають у закупівлі приладдя та амуніції. Така допомога зараз одна з найнеобхідніших. 
  2. Волонтери також допомагають у забезпеченні їжею і водою жителів прифронтової території. Вони допомагають із пошуком притулків, перевезенням біженців та їхніх тварин. 
  3. Волонтери допомагають в евакуації. 
  4. Деякі волонтери займаються зборами коштів на купівлю дронів або іншої дорогої техніки. 
  5. Волонтери надають й іншу допомогу. Наприклад, у рамках своєї діяльності до війни. Вони консультують і надають психологічну, юридичну допомогу. 

Загалом ситуація в країні змушує волонтерів більшою мірою опікуватися допомогою армії та біженцям.

Як волонтери працюють в Україні? 

Загалом в Україні є кілька видів волонтерських організацій. Здебільшого їх ділять на офіційні та неофіційні. 

скільки заробляє волонтер

Для офіційного статусу волонтерської організації їй необхідно пройти реєстрацію. Після цього доведеться оформити цілий пакет документів. У такої організації з'являється правовий статус. Далі організація може посилати волонтерів, наприклад, за кордон. Для цього потрібно співпрацювати з іншими організаціями. Такій організації потрібно вести офіційну звітність. 

В Україні є чимало неофіційних організацій. Такі громадяни діють за своєю ініціативою. Вони займаються такою допомогою:

  • гуманітарною;

  • соціальною;

  • консультативною.

Наприклад, такий волонтер допомагає біженцям вибиратися на безпечні території. 

Утім, і другий вид діяльності належить до комерційних структур. Їх фінансують спонсори. У ролі таких спонсорів виступають приватні особи або юридичні товариства. Саме з цього потім формується і зарплата волонтера.

Що робити волонтеру в Україні чи за кордоном? 

Організації в Україні одразу потрібно обрати напрямок у діяльності. Наприклад, допомога армії чи порятунок тварин. Зазвичай в організації має бути основний напрямок. Виходячи з цієї мети пізніше підбираються і волонтери. У них може бути відповідна спеціалізація. 

Якщо волонтер шукає організацію, то він також може орієнтуватися на цю спеціальність. У цьому разі варто звернутися в офіційне волонтерське об'єднання. Тоді вдасться уникнути зв'язку з шахраями. 

У деяких випадках, особливо в розвинених країнах, волонтери можуть отримувати деякі компенсації або допомогу, як-от компенсація за проїзд, харчування, житло або страхування. Але скрізь по світу діяльність волонтерів добровільна. Однак це не є загальним правилом, і рівень компенсації може бути різним. Усе залежить від рівня та "розмаху" організації. 

У країнах, що розвиваються, винагорода для волонтерів зазвичай нижча або відсутня зовсім через економічні обмеження. У цьому випадку моральна складова діяльності куди важливіша, ніж матеріальна.