Скоро вийде документальний фільм про захоплення окупантами ЧАЕС

Продюсери концерну «Women in Nuclear Ukraine» планують зняти документальний фільм «Що, якби це сталося знову?» про захоплення російськими військами Чорнобильської АЕС, яке тривало з 24 лютого по 31 березня поточного року.

Ініціатива Women of Chornobyl, що була запроваджена активістами минулого року та присвячена роковинам Чорнобильської катастрофи, має своє продовження зараз. Українці готувались зробити відео, присвячене цій даті, згадати, як це було, та розказати про Зону відчуження зараз. Але війна росії проти України змінила плани й на перше місце висунула проблему безпеки в ядерній енергетиці.

Російські окупанти понад місяць тримали в заручниках персонал ЧАЕС, також взяли в полон військовослужбовців Нацгвардії. На території станції знаходились ворожі військові та техніка, проводились обстріли, підривались боєприпаси.

Деякий час внаслідок бойових дій електростанція не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива. Також на території Зони відчуження почались лісові пожежі, а окупанти не давали можливості їх загасити.