Служба безпеки Грузії допитує добровольців, які воювали на боці України

Грузинська СБ допитує військових з України
Грузинська СБ допитує військових з України

Добровольці з Грузії, які брали участь у бойових діях на боці України проти РФ, повідомляють, що їх викликали на допит у Службу державної безпеки (СДБ) Грузії. Про це повідомляє Sova.

Один з допитаних - Лаша Чігладзе, активіст «Антиокупаційного руху», який брав участь у бойових діях в Україні.

«Мені сказали, що рік тому було розпочато слідство у зв'язку з державним переворотом, і були якісь запитання про це... коли виїхав, коли приїхав з України. Були загальні запитання», – розповів Чігладзе.

Адвокат Чігладзе назвав цю справу політичною: «Зазначена справа абсурдна, не має жодного стосунку до закону, і Лашу сьогодні викликали тому, що він боровся в Україні проти Росії».

Телеканал Imedi повідомляє, що Чігладзе проходить у справі про змову з метою повалення влади.

Ще один грузинський доброволець - Надим Хмаладзе, також був викликаний на допит.

«Мене, Надима Хмаладзе, СДБ викликає за статтями про державний переворот і тероризм», – зазначив він у соцмережах.

Грузія приєдналася до декларації Європейської політичної спільноти проти «тіньового флоту» Росії. Декларацію ухвалили країни саміту Європейської політичної спільноти у Великій Британії.

Процес інтеграції Грузії до Європейського союзу призупинено. Про це повідомив посол ЄС у країні Павло Герчинський. За його словами, наміри нинішнього уряду Грузії не зрозумілі для лідерів ЄС. Закон про прозорість іноземного впливу є кроком назад, додав дипломат.

Депутат від «Грузинської мрії» Бека Давітуліані розповів, що Грузія обов'язково приєднається до ЄС.

Парламент Грузії 14 травня ухвалив закон про іноагентів у заключному, третьому читанні. За нього проголосували 84 депутати, проти – 30 парламентаріїв, ще 58 утрималися.

Президентка країни наклала на нього вето та назвала його «російським законом», який суперечить конституції та європейським стандартам. Попри різку критику закону з боку ЄС та США, парламент Грузії подолав президентське вето. Закон «Про прозорість іноземного впливу» підписав спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі, обійшовши таким чином вето президентки Саломе Зурабішвілі.

Читайте також