Смерть десятків немовлят від рук банди лікарів: у Туреччині розгорівся великий скандал

Туреччина, смерть немовлят, банди лікарів
Туреччина, смерть немовлят, банди лікарів

У Стамбулі виникла велика сутичка через дії злочинної групи лікарів. За даними газети Hürriyet, учасники злочинної групи перенаправляли новонароджених до приватних клінік замість державних лікарень з метою незаконного збагачення.

За попередніми даними, через недбалість лікарів загинуло не менше 21 дитини. Прокуратура вимагає покарати обвинувачених ув'язненням від 10 до 589 років.

За дослідженням, групу очолював педіатр Фірат Сари, який працював у лікарні Есен'юрт. У обвинувальному висновку було зазначено, що підозрювані переводили дітей до приватних центрів, з якими попередньо домовлялися. Такі центри задержували новонароджених набагато довше, що зробило лікування втричі-вчетверо дорожче. Батьки не отримували жодної медичної допомоги дітям, поки не погоджувались платити. Крім того, дітям не дозволяли перевозити в інші лікарні, практично тримаючи їх у заручниках.

Мас-медіа опублікували перелік з 19 приватних клінік, що брали участь у злочині. У справі знаходиться десятки підозрюваних.

Смерть дітей пов'язують з поширенням інфекцій у неонатальних відділеннях, де не було необхідних фахівців. У деяких випадках няньки видавали себе за лікарів. Серед інших звинувачень – продаж ліків, призначених для лікарень.

Лідеру групи загрожує до 589 років позбавлення волі за звинуваченням у ненавмисному вбивстві, підробці документів, шахрайстві та організації злочинної групи. Інші учасники можуть отримати від 10 до 437 років ув'язнення.

У справі знаходяться кілька десятків підозрюваних медиків, а також проведуть перевірку сотні людей. Учасників групи звинувачують за кількома статтями Кримінального кодексу: умисне вбивство, шахрайство, створення злочинної організації та підробка документів.

За даними турецьких ЗМІ, міністр охорони здоров'я Туреччини Кемаль Мемішоглу оголосив про закриття 10 приватних клінік у зв'язку з розслідуванням прокуратурою "справи лікарів". 22 з 41 фігуранта справи затримано, закриті клініки втратили ліцензію. Міністр охорони здоров'я оголосив про намір провести реформу приватних медичних закладів в країні.

"Плануються перегляд системи контролю і створення комісій з участю фахівців. Приватні клініки будуть періодично перевірятися, плануються структурні реформи в системі приватних медустанов", - заявив міністр.

Нагадаємо, з 20 по 22 жовтня міністр закордонних справ України Андрій Сибіга здійснює візит до Туреччини, де проводить перемовини щодо українсько-турецької співпраці.

Читайте також