Смертельний вірус косить населення у Японії

Стрептококовий токсичний шок поширюється в Японії

Лікарі в Японії стурбовані поширенням стрептококового токсичного шоку (STSS) по всій країні. Цю проблему підтверджує ростуть смертності, яка становить практично 30%.

STSS почав поширюватися в Японії кілька місяців тому. У січні-лютому було зафіксовано приблизно 400 випадків інфікування цією хворобою. Лікарі обурені її високим рівнем заразності і боються подальшого поширення.

Тривалий стрептококовий токсичний шок загрожує пацієнтам - приблизно 30% з них померають, а ті, хто виживає, можуть втратити кінцівки через некроз тканин. З особливим ризиком стикаються люди зі слабким імунітетом і хронічною втомою. Застуда також збільшує ризик зараження.

STSS пояснюється тим, що бактерії вкривають глибокі тканини організму, включаючи кров, і знижують артеріальний тиск, що може призвести до відмови організму. У Японії 30,9% пацієнтів до 50 років вмерли від STSS, хоча Департамент охорони здоров'я Нью-Йорка заявляє, що до 60% випадків STSS можуть закінчитися смертю.

Новости Newsweek повідомляють, що у 2023 році було зафіксовано 941 важку стрептококову інфекцію, що є найвищим показником з часів пандемії коронавірусу. За перші 10 тижнів 2024 року уже зафіксовано 474 випадки інфікування.

Міністр охорони здоров'я Японії Кейзо Такемі стверджує, що раптове збільшення випадків стрептококового токсичного шоку, ймовірно, є наслідком послаблення заходів проти Covid-19, які могли б запобігти поширенню інших захворювань. Лікарі коментують, що застуда є вірусною інфекцією, і коли людина її не лікує, вона може приєднати стрептокок.

ЗМІ повідомили, що офіційні особи охорони здоров'я закликали населення ретельно мити руки і доглядати за ранами, які можуть стати джерелом інфікування.

Уникнути зараження STSS досить просто. Фахівці радять дотримуватися всіх правил особистої гігієни і при хворобі добре проходити лікування. Своєчасне звернення до лікаря при появі тривожних симптомів може запобігти ускладненням.