Сніг та морози: кліматолог відповіла, чи можлива рання зима в Україні

Засніжене пейзаж України взимку
Засніжене пейзаж України взимку

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Віра Балабух повідомила, що в Україні можлива рання зима і коли чекати перших заморозків та снігу.

В останні роки жителі України частіше помічають нестабільність погоди та відхилення від традиційних сезонних норм. Багато хто цікавиться, коли ж чекати зими цього року.

Вона прогнозує, що осінь в Україні буде теплою та сухою, особливо в першій половині.

Погода в Україні взимку / Фото: PetPlace

"Найближчим часом не очікуються заморозки та сніг. Ймовірно, до кінця місяця вони можуть бути на високогір'ї Карпат", - сказала Віра Балабух.

Вона також зазначила, що різка зміна погоди не очікується і синоптики обов'язково про це попередять. Про ранню зиму ще рано говорити, але цього року вона була доволі теплою. Також в цьому році були побиті температурні рекорди навесні та влітку.

Вона пояснила, що температура повітря восени не залежить від того, яка вона буде взимку. Сезонні особливості погоди залежать від багатьох чинників, основним із яких є загальна циркуляція атмосфери та взаємозв'язок між атмосферою та океаном.

Значний вплив на температуру має парниковий ефект, який призводить до підвищення температури Землі протягом року. Інтенсивність парникового ефекту постійно зростає через людську діяльність.

Нагадаємо, Діденко раніше дала прогноз погоди на середину вересня.

Читайте також