Що обрати для салону – накидки чи чохли для сидінь

Що обрати для салону – накидки чи чохли для сидінь
Що обрати для салону – накидки чи чохли для сидінь

Досить часто автомобіль стає для власника другою домівкою. У ній він добирається на роботу, додому, мандрує, перевозить рідних та близьких, вирішує робочі питання, відпочиває, насолоджується музикою. Виходячи з цього, до оздоблення інтер’єру салону автовласники підходять з великою увагою та прискіпливістю.

Центральне місце в автомобільному салоні займають сидіння. Від них залежить комфорт водія та пасажирів, тому однією із задач автовласника є максимальне збереження цілісності оббивки крісел. У цьому питанні на допомогу приходять автомобільні чохли та накидки.

В чому різниця між чохлами та накидками

Сучасний ринок автомобільних аксесуарів пропонує два типи захисного покриття для сидінь: накидки та чохли. Різниця між ними полягає не лише в конструкції, а й в простоті та швидкості надягання, а також в ціні.

  • Автомобільний чохол – це захисне покриття для сидіння, яке покриває крісло повністю, забезпечуючи абсолютний захист.
  • Автомобільна накидка – це свого роду покривало, яке накидають поверх крісла, таким чином захищаючи лише частину автокрісла.

Вибір аксесуару залежить цілковито від автовласника.

Чи дійсно потрібні накидки або чохли

Звичайно, куплене в салоні авто виглядає елегантно та оригінально, тому деякий час водій буде насолоджуватись новеньким автомобілем, впадаючи  розпач з кожною новою плямою на оббивці чи подряпинах на шкірі. Господар вживаного автомобіля рано чи пізно замислиться про хімчистку чи нову обшивку сидінь. В обох випадках нерви та гроші можна зберегти. Допоможуть у цьому автомобільні чохли або накидки.

Аксесуари стануть у нагоді, коли:

  • потрібно зберегти заводську оббивку автомобільних сидінь;
  • треба прикрити пляму, пропалене або пошкоджене місце на сидінні;
  • хочеться підтримувати чистоту в салоні, адже авточохли чи накидки завжди можна почистити;
  • з’явилося бажання змінити інтер’єр автомобільного салону, зробити його більш яскравим, або навпаки, стриманим.

Накидки або чохли стануть у нагоді всім водіям, які дбають про свого залізного коня. Однак, серед тих, кому варто подумати про цей аксесуар є:

  • батьки маленьких дітей – малята мало переймаються чистотою та елегантністю сидінь в батьківському авто;
  • власники домашніх тварин – досить часто перевозять чотирилапих в авто, а ті ведуть себе непередбачувано;
  • люди, що транспортують в салоні машини різні вантажі та габаритні речі (техніку, будівельні матеріали, меблі тощо).

У чому особливості автомобільних чохлів

Вирішивши придбати автомобільні чохли, автовласнику слід бути готовим до того, що обирати доведеться між декількома типами виробу:

  • Модельні. Такі авточохли виготовляються під конкретну марку і модель машини, з урахуванням її конструктивних особливостей (об’єм, розміри всіх елементів, кількість підголовників та підлокотників). Чохли ідеально сідають на крісло і по-факту будуть виглядати так, начебто було проведено перетяжку салону.  Купуючи модельні чохли, автовласник має бути готовий до того, що на монтаж аксесуару доведеться витратити значний час – від 1 до 4 годин. Зазвичай, для пошиву модельних чохлів виробники використовують стандартні кольори - чорний, сірий, графітовий або бежевий.
  • Універсальні. Вироби цього типу підходять для будь-якого автомобіля. Під час монтажу вони утворюють мінімум складок, тому не псують інтер’єр автомобільного салону. Одночасно, такі вироби одягаються легко та швидко (від 30 хв до 1 год). У випадку продажу автомобіля, їх можна перевстановити з одного автомобіля на інший. Мають велику кількість кольорів та комбінацій. Вважається, що за рахунок відсутності ергономічності, такі чохли менш довговічні та комфортні у використанні.
  • Чохли-майки. Це найпростіші в експлуатації вироби даного типу. Вони використовуються для встановлення на будь-які моделі автомобілів, щільно облягаючи автокрісло. Однак, у продажу можна зустріти брендові чохли-майки, на яких зображений логотип тієї чи іншої автомобільної марки. В асортименті представлені майки усіх кольорів, тому вибір у покупців не обмежений.

Знаючи характеристики кожного типу чохлів, у їх різноманітті водію розібратися набагато простіше. Однак, поспішати не треба, адже в автомагазинах вам запропонують ще один тип покриття для автомобільних сидінь - накидки.

Особливості накидок для автосидінь

Накидки на сидіння авто – це зручний та ефективний спосіб зберегти сидіння власного залізного коня. Цей аксесуар не менше, а можливо, й більш популярний серед водіїв за рахунок універсальності та простоти встановлення. Накидки захищають центральну частину крісел, залишаючи боковини переважно відкритими.

За функціоналом, розрізняють наступні типи накидок на автокрісла:

  • накидки, що призначені для додаткової, підвищеної зручності в автомобілях преміум-класу;
  • автонакидки, для запобігання нагріву сидінь в жару, особливо крісла зі шкіри;
  • накидки на сидіння для додаткового обігріву в холодну пору року;
  • накидки з нагрівальними елементами;
  • масажні накидки.

Як і чохли, сучасні накидки надійно фіксуються на сидіннях, вони не ковзають під час експлуатації, адже зазвичай оснащуються різними гачками, гумками та іншими елементами для кріплення на сидінні.

Якому матеріалу виготовлення віддати перевагу

Можливості сучасної промисловості серйозно позначилися на виробництві покриття для сидінь. Під час його вибору не складно розгубитися, тому варто заздалегідь вивчити переваги того чи іншого матеріалу. Тож, сьогодні у продажу можна зустріти чохли на накидки для авто, виготовлені з різних матеріалів.

Автотканина

Це екологічно чистий матеріал, що виготовляється з натуральної шерсті з додаванням невеликої частини синтетики. Чохли з такого матеріалу відрізняються міцністю на розрив, гарними дихальними якостями та гіпоаллергенністю. У разі забруднення, чохли з автотканини можна прати в пральній машині на делікатному режимі, або почистити забруднене місце щіткою з побутовим чистячим засобом.

Середній термін служби чохлів становить 2-3 роки.

Екошкіра

Матеріал виготовляють з цупкої тканини, поверх якої наноситься поліуретанова плівка. Авточохли з екошкіри еластичні, мають хорошу повітропроникність, добре утримують воду, стійкі до ультрафіолету. Якщо чохли забруднилися, їх достатньо просто протерти вологою серветкою.

Строк служби виробів становить 4-5 років.

Кожзам

Представляє собою тонкий полімерний матеріал, який добре утримує воду, гіпоалергенний та легкий у догляді. Такі вироби достатньо протерти вологою серветкою і вони знову виглядатимуть чистими та презентабельними.

Чохли з кожзаму прослужать автовласнику зо два роки.

Алькантара

Матеріал виготовляється із застосуванням новітньої технології прядіння, що дозволяє отримати тонке двокомпонентне волокно. Потім тканина піддається багаторівневій обробці шляхом просочення, вичинки та покраски. Вироби з алькантари, як чохли, так і накидки дуже міцні, стійкі до вологи та ультрафіолетових променів. Доглядати за таким автомобільним покриттям дуже просто. Його можна пилососити, почистити вологою бавовняною серветкою, попрати руками в теплій воді або в машині на делікатному режимі.

Строк експлуатації чохлів та накидок з алькантари в середньому складає від 2 до 4 років.

Нубук

Взагалі, цей матеріал виготовляється с натуральної шкіри, яка вичиняється особливим методом. Для автомобільного покриття, як правило, застосовують усе ж таки штучний нубук. Цей сучасний матеріал має високу міцність, зносостійкість, вогне- та вологостійкість, не боїться ультрафіолету. Догляд за нубуковими виробами потребує застосування спеціальних чистячих засобів.

Служитимуть аксесуари від 3 до 5 років.

Хутро

Покриття з хутра виробляється як з натурального, так і з штучного матеріалу. Таке покриття міцне, стійке до УФ-променів, приємне на дотик. Чохли та накидки з хутра можна прати в пральній машинці на делікатному режимі.

Прослужать вироби 4-5 років.

Комбіновані

Покриття для автомобільних сидінь з комбінації різних матеріалі також зустрічається на ринку автомобільних аксесуарів досить часто. Це може бути автотканина та екошкіра, екошкіра та нубук, алькантара та екошкіра та інші. Комбіновані вироби виглядають досить оригінально.

Строк служби залежить від тканин, що використані для пошиття.

Ми постаралися відповісти на питання, якими найбільш часто задаються автовласники, які збираються придбати чохли чи накидки для сидінь. Спираючись на отримані дані, покупцям буде набагато легше вибрати покриття для сидінь власного автомобіля.