Що потрібно збірній України з футболу, щоб виграти свою групу в Лізі націй

Футболісти збірної України в грі
Футболісти збірної України в грі

Збірна України показала хороші результати у групі 1 дивізіону В Ліги націй, здобувши чотири очки після чотирьох турів. Вони здобули перемогу над Грузією з рахунком 1:0 і зіграли внічию з Чехією 1:1.

Україна має цікаві моменти в Лізі націй:

  • перш за все, вони мають шанс пройти до дивізіону А, де зможуть зустрітися з сильними командами;
  • по-друге, зайнявши високі місця в рейтингу Ліги націй, Україна зможе отримати шанс у плей-оф кваліфікації, якщо не зміг пройти на Чемпіонат світу.

Наразі стан групи В такий:

Нагадаємо про розклад групи до закінчення турніру:

  • 5 тур: Грузія - Україна, Албанія - Чехія
  • 6 тур: Албанія - Україна, Чехія - Грузія

Тепер перейдемо до розгляду варіантів.

1. Україна теоретично може зайняти перше місце в групі. Для цього їм потрібно виграти обидва матчі і сподіватися, що Чехія не виграє свої матчі. Тоді Україна набере 10 очок, а у Грузії, Албанії і Чехії буде не більше 9 очок.

2. Друге місце більш реальне. Для цього потрібно просто виграти обидва матчі, незалежно від результатів інших команд. Тоді Україна набере 10 очок, а у Грузії та Албанії буде не більше 9 очок. Чехія набере від 10 до 13 очок, тому вона обійде Україну.

Ми можемо навіть втратити очки в матчі з Грузією, але тільки внічию і за умови, що Чехія теж не переможе. Тоді Чехія набере від 9 до 13 очок, Україна - 8, Грузія - до 8 (але ми маємо кращі результати в особистих зустрічах), Албанія залишиться з шістьма. Сценарій з Албанією замість Грузії не підходить, так як вони перемогли нас у першому турі.

Нагадаємо, що друге місце також дасть шанс поборотися за підвищення в стикових матчах з однією з третіх команд з дивізіону А.

3. Втрата очок у двох матчах може призвести до зниження України до дивізіону В. В такому разі ми можемо зібрати не більше 6 очок (дві нічиї), а Грузія і Албанія наберуть щонайменше 7 очок. Це означатиме вибуття у дивізіон С.

Недостатньо мати три очки, якщо команда, яку ми перемагаємо, перемогла Чехію. Тоді Україна набере 7 очок, а в Грузії і Албанії буде по 9 очок (так як інша команда перемогла Україну), Чехія набере 10 очок.

4. Є ймовірність, що може виникнути загроза вибуття з третьою сходинкою групи, оскільки вона буде грати у стикових матчах з другим місцем дивізіону С.

Ми вже розглядали один з таких сценаріїв (рівність очок з Албанією при розподілі другого і третього місць). Крім того, це може статися, якщо команда, яку ми перемогли, програє Чехії. Тоді у нас буде 7 очок, у команди, яку ми перемогли - 6 очок, у іншої - 9 очок і в Чехії - 13 очок.

Найбільш очевидний варіант - дві поразки гарантують виліт України в дивізіон С.

Нагадаємо, 14 жовтня у матчі Ліги націй УЄФА (група В), збірна України зіграла внічию з Чехією. Гра відбулася у Вроцлаві, Польща на стадіоні Tarczyński Arena і закінчилася з рахунком 1:1.

Чехія забила перший гол на 18-й хвилині завдяки Лукашу Черву, але Україна змогла вирівняти рахунок на 51-й хвилині завдяки голу Артема Довбика.

Читайте також