Що потрібно знати про контактні лінзи і як обрати ті, що підійдуть саме вам?

Що потрібно знати про контактні лінзи і як обрати ті, що підійдуть саме вам?
Що потрібно знати про контактні лінзи і як обрати ті, що підійдуть саме вам?

Кілька століть тому важко було уявити доступну та зручну заміну окулярам, адже перші контактні лінзи більше були схожі на інструменти катувань: виготовлені з органічного скла, жорсткі, вони не давали нормально функціонувати рогівці ока через брак кисню. Тепер же, поганий зір можна виправити швидко та ефективно, підібравши контактні лінзи, які повністю відповідатимуть особливостям вашої структури ока, способу життя та індивідуальним потребам корекції. В інтернет-магазині Київлінза представлений широкий вибір контактних лінз (https://kyivlinza.ua/catalog/kontaktnye-linzy/), які підвищать комфорт вашого життя. 

 

Які бувають контактні лінзи?

Якщо ви вперше стикаєтеся з вибором контактних лінз, тут не обійтися без попереднього обстеження та рецепту офтальмолога, який підбере для вас тип, марку та основні характеристики, яким повинні відповідати лінзи, базуючись на особливостях вашого зору. 

Зараз існує два основні типи лінз:

  • М’які контактні лінзи — вони найбільш комфортні для повсякденного носіння, а тому є найбільш популярними серед людей з поганим зором. Не зважаючи на те, що матеріал з якого виготовляють м’які лінзи практично не помітний, вони добре тримаються, не спадають, а ще до них легко та швидко адаптовуються люди, які раніше не мали справи з лінзами. Єдиним їхнім недоліком є те, що вони підходять далеко не для всіх рівнів та форм порушення зору, тож перед покупкою, обов’язково треба проконсультуватися з лікарем. 
  • Жорсткі контактні лінзи — їх використовують для захворювань, лікування та профілактика яких передбачає виправлення форми рогівки ока. Жорсткі лінзи виготовляють із силікону або твердого полімеру, вони щільно притискають рогівку ока, проте адаптація до них проходить довше та не завжди безболісно. 

 

Як вибрати лінзи для корекції зору?

Лікар-офтальмолог повинен провести попередній огляд ваших очей, а саме перевірити загальний стан зору, роботу очних м'язів, величину діоптрій, тиск в середині ока, стан рогівки, периферичний зір. Тільки після цього слід приступати до вибору контактних лінз, спираючись на ваші вподобання та спосіб життя, від яких теж залежатимуть їх характеристики — матеріал, тривалість носіння, відсоток вмісту волого та рівень киснепроникності. 

М’які контактні лінзи бувають гідрогелеві або силікон-гідрогелеві.

  • Гідрогелеві лінзи максимально гнучкі, вони мають великий вміст вологи, але при цьому не пропускають багато кисню до рогівки через свою щільність, тож їх можна носити тільки вдень. Допускається перебування в таких лінзах 8-12 годин, максимум - 15. 
  • Силікон-гідрогелеві лінзи натомість підійдуть для більш довготривалого носіння, в них можна залишатися на ніч та носити кілька днів поспіль, оскільки вони мають високий рівень киснепроникності. 

Тим, хто досить часто подорожує, довгий час перебуває в дорозі, має активний спосіб життя та щільний графік, слід звернути увагу на одноденні лінзи, яким не потрібний щоденний догляд, розчини та контейнери — зранку одягаєте, увечері викидаєте. Крім того, одноденні лінзи є більш гігієнічними та гіпоалергенним, оскільки в деяких людей може виникати побічна реакція на розчини, які потрібні для догляду за постійними лінзами. 

Кілька порад, які забезпечать вам позитивний та безпечний досвід носіння контактних лінз: 

  • Уважно слідкуйте за рекомендаціями виробника під час експлуатації лінз, не носіть довше, ніж це передбачено. 
  • Приділяйте увагу догляду за лінзами, оскільки це ваша гігієна. Слідкуйте за терміном придатності розчинів та щомісяця очищуйте лінзи в розчині з пероксидними таблетками. 
  • У випадку застуди, кон'юнктивіту, відмовтеся від носіння лінз до видужання.
  • Якщо виникає необхідність закапати очі, звертайте увагу на інструкцію до крапель, адже деякі з них можуть пошкодити матеріал лінз. 

Контактні лінзи — це ефективний спосіб боротьби з поганим зором, проте обираючи цю продукцію, слід дуже уважно досліджувати особливості вашого зору та купувати лінзи лише у перевірених виробників за рецептом офтальмолога.