Що таке спільний заповіт подружжя та для чого він потрібен: пояснення Мін'юсту

В Україні подружжя має право скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить йому на праві спільної сумісної власності. Про це повідомляє Міністерство юстиції України. 

Українське законодавство дозволяє подружжю скласти спільний заповіт, якщо воно зареєстровано офіційно. Водночас, проживання разом без офіційного шлюбу не дає прав та обов'язків подружжя і, відповідно, не дає можливості скласти спільний заповіт.

Спільний заповіт стосується тільки майна, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності. Це може бути майно, набуте у шлюбі, таке як будинок, або інше майно, що було домовлено в угоді або законом. Якщо майно належить тільки одному з подружжя, то спільний заповіт на це майно не поширюється. Але, винятком є особисте майно дружини та чоловіка, яке не входить до спільної сумісної власності, згідно зі статтею 57 Сімейного кодексу України.

Після смерті одного з подружжя, його частина майна на праві спільної сумісної власності переходить до живого подружжя. І тільки після смерті другого, майно переходить до спадкоємців згідно заповіту. Наприклад, якщо подружжя склало заповіт, в якому вони передали всю свою спільну власність рівними частками своїм дітям, то після смерті одного з подружжя, його частина майна стає власністю другого. Діти зможуть отримати спадок тільки після смерті останнього.

Особливості успадкування та втрати чинності спільного заповіту подружжя

Кожен з подружжя має право відмовитися від спільного заповіту за свого життя. Ця відмова підлягає нотаріальному посвідченню.

Після смерті одного з подружжя, другий вже не має права скасувати заповіт.

Для забезпечення виконання заповіту після смерті одного з подружжя, нотаріус може накласти заборону на відчуження майна, згаданого в заповіті.

Спільний заповіт подружжя може бути визнаний недійсним у суді.

Крім заповіту подружжя, Цивільний кодекс передбачає також секретний заповіт, який містить розпорядження спадкодавця, але його вміст залишається таємницею до самої смерті. Цей вид заповіту має нематеріальний характер і складається в письмовій формі, підписаний спадкодавцем особисто.

Як видно, українське законодавство передбачає різні варіанти спадкування та складання заповітів, що дає змогу кожній людині обрати найзручніший спосіб передачі свого майна.