Що таке військово-обліковий документ та хто може його вимагати: роз'яснення юриста

В проєкті нового закону про мобілізацію передбачається, що чоловіки, які підпадають під призовний вік, мають мати при собі військово-обліковий документ з відміткою про взяття на військовий облік або виключення з нього. Про військово-обліковий документ і його пред'явлення в інтерв'ю РБК розповів юрист Сергій Савинський.

За словами юриста, в даний момент військово-обліковий документ — це військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного.

«Ця норма формалізувала ту вимогу, яка була протягом тривалого часу. Тих чоловіків, які не є дипломатами і військовими, запитують військово-обліковий документ», — розповів юрист.

Савинський зазначив, що прикордонники уточнюють факт відстрочки на підставі стану здоров'я, якщо це вказано в військово-обліковому документі. За його словами, хоча цей документ не згадується в законодавстві, він все одно є необхідним.

«У мене був звичай справи. 30-річний син мого клієнта, особа з інвалідністю з дитинства, з психічними розладами, визнаний недієздатним і виключений з військового обліку від 17 років. Вони прийшли на прикордонний пункт пропуску, але прикордонники сказали, що військово-облікового документа немає, йдіть на ВЛК», — пригадав юрист.

Сергій Савинський наголосив, що лише після того, як хлопець показав свій військово-обліковий документ, в якому зазначено його непридатність, його пропустили через кордон. Юрист додав, що в новому законопроекті про мобілізацію «цю вимогу, що існує протягом тривалого часу, включили юридично».

Нагадаємо, 30 січня Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Коментарі та зауваження до законопроєкту були враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами.

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики у понеділок, 5 лютого, визнав законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.

Читайте також: Новий законопроєкт про мобілізацію: що нардепи ухвалили у першому читанні