Що відбувається з економікою Росії: експерт розповів про "бомби уповільненої дії"

Президент Росії Володимир Путін зміг досягти успіху, перетворивши економіку на військовий сектор. Однак це призведе до "економічного вибуху зі зповільненою дією", за словами колумніста Reuters П'єра Бріансона.

Хоча "війна з Україною можливо розгорнута не за планом, але Путін все ще може твердити, що російська економіка функціонує "краще, ніж очікувалося раніше". Проте, якщо глибше заглянути, стає очевидним, що цей бум - це не лише тимчасове явище, але й передвісник майбутніх економічних проблем", зауважив він.

За даними Міжнародного валютного фонду, ВВП Росії збільшиться на 2,2% до 2023 року, а безробіття зараз знаходиться на історично низькому рівні 3%. Російська економіка поступово адаптується до західних санкцій.

Але війна зосереджує державні ресурси в військово-промисловому секторі, де існує багато корупції, неефективності і відсутність концепції прибутку.

"Роботодавці скаржаться на нестачу кадрів через мобілізацію. Це стає проблемою навіть для галузей, які мало пов'язані з військовою машиною", - зазначив аналітик.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) опублікував щорічний звіт про ВВП різних країн світу.

Прогнозується, що загальний рівень ВВП у світі зросте, але є кілька країн, для яких МВФ передбачає скорочення внутрішнього валового продукту. Про це повідомляє Comments.ua.

Згідно зі звітом World Economic Outlook 2023, на 29 країн очікується зменшення ВВП на загальну суму $500 млрд.

Лідером у спаді є Росія, яка втратить до кінця 2023 року $150 млрд у порівнянні з показниками минулого року. Це становить близько третини загального скорочення економік 29 країн.

Таким чином, за прогнозами МВФ, Російська Федерація буде мати ВВП у розмірі $2,06 трлн до кінця 2023 року.