Соціологи: українці гірше ставляться до тих співвітчизників, які виїхали під час війни

Українці краще ставляться до внутрішньо переміщених осіб, ніж до тих, хто виїхав за кордон – соціолог

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто заявив, що українці гірше ставляться до тих своїх співвітчизників, які емігрували за кордон, ніж до внутрішньо переміщених осіб. За його словами, у людей панує уявлення про те, що ті, хто виїхав, живуть краще, а вони тут страждають. Це може стати однією з причин для неповернення українців назад. Стосовно внутрішньо переміщених осіб, 90% українців ставляться до них позитивно або нейтрально.

Володимир Паніотто також висловив занепокоєння щодо можливості утворення нової соціальної диференціації. Особливо це стосується мешканців тимчасово окупованих територій. Він запитує, що робити після деокупації тим, хто не встиг виїхати: готуватися до тюрми чи слідувати за росіянами? За словами соціолога, ставлення до тих, хто побував в окупації, є непоганим, але коли йдеться про медичних працівників та вчителів, є схильність їх судити.

Загалом, більшість українців після вторгнення вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування, а також вони довіряють ветеранам АТО та військовим, які зараз захищають Україну від окупантів.