«Щодня прокидаюсь і дякую Хорватії». Історія українських біженців, що осіли на Балканах

За даними на середину минулого року, в Хорватії проживали близько 30 тис. українських біженців. Однак, за неофіційними даними, це число станом на зараз значно більше.

Українські біженці знаходять притулок у хорватському місті Корениця, у готельному комплексі Wooden Houses Macola. Житло не надто комфортне для постійного проживання, але українці знаходяться в ньому з моменту початку березня 2022 року. Вони відзначають, що холодна хорватська зима вимагає звичайних готельних номерів більшої ізоляції від холоду.

Суми – Корениця. Історія однієї сім’ї

Одна з українських сімей, що перебуває у Корениці, повідомляє, що вони приїхали до Хорватії майже два роки тому зі Сум під час війни. Завдяки безкоштовній медичній допомозі та підтримці влади, сім’я відчуває комфорт та турботу. Проте, їм залишається сумувати за рідною країною та сподіватися, що ситуація доволішня для всіх українських біженців.

З економістки – у покоївки

Багато українських біженців в Корениці працюють покоївками у готелях. Фахова перекваліфікація була досить важкою, проте вони знаходять роботу в сфері обслуговування й отримують заробітну плату для забезпечення своєї родини.

У гостях добре…

Українські біженці відзначають, що хорватські однолітки ставляться до них доброзичливо та надають підтримку. Місцева влада організовує святкування та події для інтеграції українських дітей, завдяки чому вони швидко адаптуються до нових умов.

Українські біженці в Хорватії отримують безкоштовну медичну допомогу, проте рівень медицини залишає бажати кращого порівняно з українським. Вони відчувають турботу та підтримку у медичних питаннях від хорватських лікарів. Однак, українці сумують за рідною країною та здоров'ям своїх близьких у Україні.

Українські біженці відчувають підтримку та комфорт у Корениці, але постійно сумують за Україною та своїми близькими. Вони висловлюють подяку Хорватії та її уряду за допомогу та увагу до української спільноти.