Шольц відмовився розмовляти з Путіним до виведення російських військ з України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що поки триває війна проти України, не має сенсу відновлювати діалог з главою РФ Володимиром Путіним.

Таку позицію він висловив у інтерв'ю Die Tageszeitung.

Шольц зазначив, що в минулому він вже мав кілька розмов з Путіним і не виключає можливості подальших дискусій у майбутньому. Наразі дипломатичні зусилля проводяться на рівні національних радників з національної безпеки, включаючи країни Глобального півдня, за ініціативи українського уряду.

Проте, він додав, що такі переговори будуть можливі лише тоді, коли Росія зрозуміє, що немає місця диктату миру, і Путін усвідомить необхідність відмовитися від військової кампанії та вивести свої війська з України.

За словами канцлера ФРН, переговори мають сенс, коли вони дійсно можуть вплинути на ситуацію. Проте наразі все свідчить про те, що Кремль не бажає припинити війну. Шольц не очікує швидкого завершення окупаційної війни проти України і зазначив, що Німеччина буде продовжувати постачати озброєння країні "ще тривалий час". Він підкреслив, що Київ має підтримку Німеччини настільки, скільки це необхідно.

Ми не можемо погодитись з тим, що сила дає право [робити, що завгодно]. Путін хоче силоміць пересунути кордони. Тим самим він ставить під загрозу весь світопорядок у Європі. І те, що він робить зараз, було анонсовано раніше. У своїх статтях та виступах Путін стверджував, що Білорусь та Україна не є незалежними державами, а належать Росії. Нам усім слід розуміти це буквально.

Канцлер наголосив, що Росія веде "імперіалістичну війну" проти України і неможливо дозволити їй перемогти. Він закликав діяти розумно і не боятися агресора.

Джерело: Букви