Шольц заборонив Путіну цитувати філософа Канта: причина

Урочиста церемонія відкриття 300-річчя Канта

У Берліні відбулася урочиста церемонія відкриття ювілейного року з нагоди 300-річчя німецького філософа Іммануїла Канта. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заборонив главі РФ Володимиру Путіну посилатися на Канта, заявивши, що його дії "суперечать усім основним твердженням" мислителя.

У промові "Роздуми про трактат німецького філософа Канта 'До вічного миру'" Шольц розмірковував не стільки про Канта, скільки про Путіна. Він вказав на важливості трактату "До вічного миру", де присутні розумні поради, за якими варто задуматися.

"Той, на кого напали, має право боронитися. Справжній мир завжди виходить за межі простого припинення вогню та відстрочення бойових дій", - наголосив Шольц.

Канцлер заборонив Путіну посилатися на Канта, наголошуючи, що Росія не має права присвоювати собі цього філософа. Шольц заявив, що руйнування, які завдає Росія Україні, суперечать усім основним твердженням Канта про незалежність країн та невтручання в їх справи.

В 2024 році Путін закликав вивчати праці Канта, заявивши, що філософ закликав мати "мужність користуватися власним розумом".

Губернатор Калінінградської області винуватив Канта війною в Україні

На з'їзді політологів губернатор Калінінградської області РФ Антон Аліханов назвав Іммануїла Канта винуватцем війни в Україні, заявивши, що філософ "прокачав" німецьку волю та відрізав її від "вищих цінностей".

Стало відомо, що Путін став рідко залишати Кремль та свою резиденцію після виборів. У графіку президента РФ не було жодного виїзного заходу за останні два тижні.

Джерело:

DW

Додаткова інформація:

  • Між окупацією та наступом. Що обере Путін?
  • Добре, що Європа вчиться на чужих помилках. Погано, що на наших