Соратник Зеленського: українцям варто готуватися до гіршого

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю "Главкому" заявив, що економічні прогнози передбачають тривалість активних бойових дій до кінця року, але зростають ризики його подовження.

Депутат зазначив, що життя українців залежатиме від того, як і коли закінчиться війна, і додав, що на неї впливають багато факторів.

У консервативному сценарії, на державному або побутовому рівні, варто готуватись до гіршого, маючи більш песимістичні очікування, які у кращому випадку не справляться, а у гіршому – ви до них будете готові. Якщо виходити з таких міркувань, то напевно буде важче, ніж зараз, але з іншого боку у нас є чітка політична і інституційна рамка, що визначає напрямок розвитку і наш план дій на етапі війни і після неї – розповів Гетманцев.

Нардеп зазначив, що в економіці ця рамка базується на євроінтеграції, детінізації та макрофінансовій стабільності, які Україна реалізує незалежно від завершення війни.

Незабаром ми отримаємо переговорну рамку, політичне рішення про яку вже ухвалено, і розпочнемо самі переговори про вступ до ЄС. Важливо тримати високий темп євроінтеграції на всіх рівнях такої роботи – у безпосередніх переговорах, у розробці і імплементації законодавства, розширенні економічних "безвізів", вбудовуванні у європейські ланцюги добавленої вартості тощо – розповів голова комітету.

Данило Гетманцев наголосив, що з початком переговорів зростатиме впевненість, що Україна зможе приєднатися до ЄС у цьому десятилітті.

Важливість збереження макрофінансової стійкості не піддається обговоренню. Вона пом'якшує наслідки війни і економічної кризи для бізнесу і громадян, захищаючи реальні доходи, заощадження і активи від знецінення. Всі це розуміють, а тому і влада і наші партнери сповнені рішучості і надалі прикладати максимум зусиль, аби не дати розгорнутись системній фінансовій кризі – наголосив депутат.

Євроінтеграція та МФС пов'язані з переговорами з ЄС

Європейська комісія подала до Європейської Ради пропозиції щодо проєкту переговорних рамок для України та Молдови та дасть усний звіт про прогрес обох країн на шляху до євроінтеграції.

Мета переговорів - прийняття Україною та Молдовою правової системи ЄС у повному обсязі та забезпечення повної імплементації та виконання європейського законодавства.

Читайте також:

  • Чи виживемо без допомоги США і що буде з гривнею? Інтерв'ю з Данилом Гетманцевим
  • Вступ України до ЄС. Попереду довгий шлях