Соратники "слабкого" Шольца шукають йому заміну, - Financial Times

Фінансові тайми: пошуки заміни для 'слабкого' Шольца
Фінансові тайми: пошуки заміни для 'слабкого' Шольца

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) розглядає можливість заміни Олафа Шольца перед національними виборами 2025 року. За інформацією Financial Times, усередині партії відбуваються дискусії про виключення Шольца з передвиборчого списку через його низьку популярність серед виборців.

Критика в адресу Шольца посилюється після опитування, в якому 77% респондентів зазначили його "слабким лідером" і нездатним досягти значних результатів. Серед можливих кандидатів на заміну названо міністра оборони Бориса Пісторіуса і прем'єр-міністра землі Саар Анке Релінгер, колишню металістку ядра.

Олаф Шольц

Ситуація може загостритись, якщо СДПН програє на виборах 22 вересня у землі Бранденбург, яку партія контролює з часу возз'єднання Німеччини. Втрата влади на користь ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) може посилити тиск на канцлера й підігріти його політичне майбутнє.

Опозиція критикує уряд за нездатність вирішувати ключові проблеми країни, такі як нелегальна імміграція, підтримка популістських сил та економічний спад. Але прихильники Шольца наголошують на складності управління трипартійною коаліцією, особливо під час виборів, коли розбіжності між партнерами загострюються.

Також варто відзначити, що згідно з німецькими ЗМІ, ультраправі можуть вперше здобути перемогу на земельних виборах у Німеччині з часів Другої світової війни, і це може стати проблемою для партії.

Читайте також