Спеціальний урядовий уповноважений розказав, як йде обмін тілами загиблих із Росією

Обміни тілами загиблих між Україною та Росією відбуваються регулярно

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов розповів, що обміни тілами загиблих між Україною та Росією відбуваються регулярно. Вони проводяться згідно домовленостей і залежать від ситуації на фронті. Крім того, управління цивільно-військового співробітництва має інформацію про місцезнаходження тіл українських військових та окупантів.

Робота пошукових груп знаходиться під контролем Міноборони

Функції Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин перейшли до МВС, а організацією і створенням пошукових груп тепер займається Міноборони. До роботи з пошуку залучаються не тільки військові, але й громадяни та громадські об'єднання, які мають інформацію та необхідні навички.

Співробітництво з рідними та пошукові роботи

Родичі загиблих військових часто звертаються до пошукових груп з проханням перевірити конкретні місця та надати геолокацію. Зібрану інформацію вони передають до Центрального управління цивільно-військового співробітництва, яке складає порядок проведення пошукових робіт. Робота пошукових груп проводиться у співпраці з військовими підрозділами та військово-цивільними адміністраціями.

Діяльність пошукових груп і розшук зниклих безвісти

Пошукові групи шукають як військових, так і цивільних осіб та проводять роботи з ідентифікації. Якщо стане відомо, що тіло належить військовослужбовцю РФ, воно може бути обмінним фондом. Україна проводить репатріацію двічі на місяць.

Українців попереджають про ризики публікації персональних даних

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Дмитро Лубінець, застерігає українців від публікації персональних даних військовополонених та їхніх родичів, які перебувають в незаконному утриманні Росією.