Спецслужби РФ на Закарпатті планували підпал та вбивство - СБУ України

Служба безпеки України запобігла вчиненню терористичних актів у прикордонному районі Закарпатської області, організатор яких переховується в РФ.

Відповідна заява розміщена на сайті СБУ.

Зловмисники планували здійснити підпал Генконсульства сусідньої країни та замовити вбивство громадського діяча. Країна, дипмісія якої мала постраждати, у повідомленні не зазначається. Втім, на Закарпатті розташовані два генконсульства - угорське та словацьке. Також діє консульство Угорщини у Берегові.

"Учасники підривної діяльності намагалися вчинити теракти для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в регіоні та дискредитації України на міжнародній арені. Наразі встановлено особу організатора злочинів. За оперативними даними, він переховується на території РФ", - йдеться у заяві СБУ.

Організатором злочинів є уродженець Луганської області

Він був завербований представниками спецслужб РФ для проведення розвідувально-підривної діяльності проти державної безпеки України.

"За завданням своїх "кураторів" агент планував вчинення підпалів зарубіжної дипломатичної установи, декількох автомобілів з іноземною реєстрацією і пошкодити історичний пам’ятник на території Закарпаття", - розповіли в СБУ.

Крім того, зловмисник підшукував виконавця для вбивства місцевого громадського діяча. За здійснення злочину він обіцяв $30 тисяч.

"Серед інших "завдань" іноземного агента був також збір і передача спецслужбам РФ секретних відомостей про військові об’єкти на території регіону", - додали в СБУ.

Українці також висловлюють свою думку у коментарях: 

"Все, що стосується СБУ = ФСБ не вірю жодному слову. У нас теж затримують людей, які нібито з "робочого руху *. Бред КГБшниками обох країн. Нещасні жертви спецслужб серед людей двох країн".