Сполучені Штати оштрафували турецьку авіакомпанію за польоти до РФ

Росія - штрафи, Сполучені Штати, турецька авіакомпанія
Росія - штрафи, Сполучені Штати, турецька авіакомпанія

Турецькій чартерній компанії Air Sapphire наклали штраф у США за політ до Росії

Уряд США оштрафував турецьку чартерну компанію Air Sapphire за політ літака Gulfstream до Росії у порушенні експортних правил. Бюро промисловості та безпеки США наклало штраф в розмірі $285 тисяч на компанію Sapphire Havacilik з Анкари за порушення експортного контролю. Чартерні польоти відбулися в жовтні 2023 року зі Стамбула до Тюмені та в січні 2024 року з Мальдівських островів до Москви. Замовниками політів були громадяни РФ, хоча в одному випадку росіянин скористався паспортом Кіпру.

У Міністерстві торгівлі США зауважили, що авіакомпанія Air Sapphire визнала свою провину та допомагала розслідуванню. Зазначається, що компанія порушила експортний контроль за авіаційною продукцією та предметами розкоші, реекспортувавши літак американського виробництва до Росії без ліцензії. Це порушення стало можливим через повномасштабний напад Росії на Україну.

Помічник секретаря з питань експортного контролю Метью Аксельрод наголосив, що цей штраф має бути прикладом для чартерних брокерів та операторів по всьому світу. Він попередив, що якщо вони порушать правила, то понесуть високу ціну. Авіаперевізник не звільняється від відповідальності, навіть якщо громадянин РФ користується паспортом іншої країни, наприклад Кіпру.

Виклик посла Росії до Швеції через порушення повітряного простору

У зв'язку з нещодавнім порушенням шведського повітряного простору російським бомбардувальником Су-24, Міністерство закордонних справ Швеції запросило на розмову посла Росії. Про це повідомляється на офіційному сайті шведського уряду.

Читайте також