Середня заробітна плата у Києві

Зарплати в Києві
Зарплати в Києві

Столиця України, попри складну ситуацію та війну, все ще є містом зі справжніми перспективами. Багато українців продовжують переїжджати до Києва, щоб заробити та знайти собі гідне місце роботи. При цьому, середня зарплата Київ зростає, як і по всій Україні.

Варто враховувати, що ринок праці в Україні, навіть доки триває війна, поступово відновлюються. Збільшується і кількість робочих місць, особливо жінок. Тому середня заробітна плата в Києві все ж таки стає аргументом для працевлаштування та переїзду до столиці.

Середня зарплата по Києву

Коли йдеться про зарплату (середня, мінімальна та висока), то варто враховувати, який великий розрив може бути між різними верствами населення. Особливо у Києві. Тому ЗП не може суттєвим доказом. В умовах війни порівнювати зарплати взагалі складно, якщо врахувати, наскільки зростають ціни і наскільки держава не може забезпечити захистом усі верстви населення. Така ситуація і щодо столиці.

середня зарплата в Києві

За різними даними, у 2024 році середня зарплата у Києві становить від 19 до 25 тис гривень. Йдеться про середній за тривалістю день та повну зайнятість. Безумовно, важливою є і сфера діяльності, і обов'язки, і навіть район міста. Така ситуація є типовою для будь-якої столиці.

Досить популярним видом роботи у 2024 році є віддалена робота. У ній можна говорити про вагоміші зарплати, адже часто віддалено можна працювати на міжнародні компанії, а там уже зовсім інші ставки та доходи.

Щодо сфер діяльності, то умовна статистика за професіями виглядає так:

  1. Бухгалтер: близько 18100 гривень.

  2. Менеджер із фінансів: приблизно 48 500 гривень.

  3. Офіс-менеджер: близько 23 200 гривень.

  4. Графічний дизайнер: приблизно 15500 гривень.

  5. Програміст: заробітна плата може перевищувати 50 000 гривень залежно від рівня кваліфікації та досвіду.

Зарплата безпосередньо залежить від компанії, обсягу роботи, досвіду працівника та затребуваності професій. Не можна забувати про ризики.

скільки зараз заробляють в Києві

Основні фактори, що впливають на зарплату в столиці у 2024 році:

  1. Галузь та професія. В IT, наприклад, зарплата буде вищою, навіть у новачка, тоді як у соціального працівника навіть у столиці вона може бути мінімальною.

  2. Досвід роботи. Чим більший досвід працівника, тим вища його зарплата. Така закономірність простежується у багатьох сферах.

  3. Освіта. Вища освіта та додаткова кваліфікація можуть значно підвищити заробітну плату. Втім, вони є вирішальними для пошуку роботи в будь-яких сферах.

Попри все, середня зарплата в Києві продовжує зростати через інфляцію та потребу у кваліфікованих кадрах, особливо у високотехнологічних та фінансових секторах. Гендерний розрив в оплаті залишається, і чоловіки в середньому заробляють на 8% більше, ніж жінки на аналогічних посадах. Але ця тенденція стрімко зростає. Наразі через мобілізацію роботодавці змушені буквально боротися за фахівців жіночої статі.

де зараз працювати в Києві

Таким чином, Київ залишається одним із найбільш високооплачуваних регіонів України, хоча значні відмінності у зарплатах залежать від галузі та професійного досвіду.

Чим зайнятися у столиці у 2024 році?

Якщо говорити про так звані грошові професії, то в 2024 році однією з найприбутковіших професій у Києві є IT-фахівець, особливо розробник програмного забезпечення або DevOps-інженер. Ця тенденція зберігається у столиці, а й у містах. У світі поки що ця професія теж одна з найпровідніших. Середня зарплата для цих фахівців може перевищувати 50 000 гривень на місяць, а в деяких випадках сягати 100 000 гривень і вище залежно від досвіду, кваліфікації та конкретної спеціалізації. Важливо враховувати, що в цій професії зараз велика конкуренція, а тому багато заробляти можуть не всі. При цьому конкуренція зростає з кожним роком, тому перекваліфікуватися на IT-спеціаліст поспішати не варто.

прибуткові професії Києва

Інші високооплачувані професії у Києві:

  1. Фінансовий менеджер: близько 48500 гривень на місяць.

  2. Топ-менеджери та керівники компаній: їхні зарплати можуть бути значно вищими за середню і доходити до 100 000 гривень і більше.

  3. Юристи та адвокати: фахівці з досвідом у міжнародному праві чи корпоративному секторі також можуть заробляти від 50 000 гривень на місяць.

Основні фактори, які потрібно врахувати, підшукуючи високооплачувану роботу у 2024 році:

  1. Досвід та кваліфікація.

  2. Компанії. Міжнародні компанії та великі корпорації зазвичай пропонують вищі зарплати.

  3. Попит у певних галузях.

Якщо ж підсумувати, то IT-сектор у Києві продовжує активно розвиватися, залучаючи інвестиції та пропонуючи високі зарплати.

Які ще професії вважатимуться прибутковими?

У 2024 році в Києві середніми заробітками можна вважати працівників сфери обслуговування. Офіціанти та бармени мають середню зарплату в межах 10 000-12 000 гривень на місяць. Зарплата часто залежить від чайових, які можуть суттєво змінюватись. Касири одержують близько 12 000 гривень на місяць. Робота пов'язана з високим рівнем стресу та відповідальністю, але при цьому зарплата залишається на низькому рівні.

скільки зараз можна заробити в Києві

Секретарі та рецепціоністи можуть розраховувати на зарплату 11 000-14 000 гривень на місяць. Ці позиції зазвичай вимагають високої кваліфікації, що позначається лише на рівні оплати праці. Втім, у деяких компаніях може бути вища зарплата. Прибиральники одержують зарплату, яка становить близько 9 000-11 000 гривень на місяць.

Продавці-консультанти отримують середню зарплату за Києвом близько 10 000-13 000 гривень на місяць. У цій сфері все залежить від рівня магазину, обов'язків та навіть престижу. У кур'єрів та постачальників зарплата варіюється залежно від обсягів роботи, але в середньому становить 12 000-14 000 гривень на місяць.

Наприклад, можна розглянути і сферу освіти. Вихователі дитячих садків та бібліотекарі можуть розраховувати на середню зарплату, яка становить близько 8 000-12 000 гривень на місяць. У приватних закладах зарплати можуть бути вищими (працює система за домовленістю). Медсестри та соціальні працівники, хоча їхня робота важлива і потребує високої кваліфікації, отримують від 10 000-14 000 гривень на місяць.

Читайте також